Deze bladerdeeghapjes met vijgen, gekarameliseerde ui en gorgonzola zijn een heerlijk hapje voor bij de borrel! Zoete, romige én hartige smaken worden gecombineerd in een knapperig jasje. Denk aan zoete vijgen, gekarameliseerde uienchutney, aromatische tijm en pittige gorgonzola. De verse vijgen zijn een goede tegenhanger van de licht pikante kaas.
Eén van de oudste vruchten is de vijg. Deze vrucht met een paarse buitenkant en een kleurrijke binnenkant is zoet en aromatisch, en heeft een eigen unieke smaak. Vijgen kan je los uit het vuistje eten, maar zijn ook heerlijk in combinatie met tal van andere ingrediënten. Door de smaak komen ze altijd tot hun recht! Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten, omdat de vrucht van de vijgenboom uit de bloemen komen. Het is dus geen lostaande vrucht, maar komt voort uit de bloem zelf! Door het hoge natuurlijke suikergehalte behoort de vijg tot de zoetste vrucht.
Heb je verse vijgen in huis gehaald? Dan is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen smaken en texturen! De zoete en zachte vijg past perfect bij hartige ingrediënten zoals kaas of ham. Voeg daar nog wat knapperigs aan toe zoals noten of geroosterd brood voor een lekkere bite en het genieten kan beginnen. Vijgen kan je gemakkelijk verwerken in een lekker salade recept met geitenkaas en walnoten, gebruiken als basis voor een carpaccio met verkruimelde blauwe kaas en honing, of gebruiken als vulling voor deze bladerdeeghapjes met gekarameliseerde uienchutney en pittige gorgonzola.
Naast hartige gerechten doen vijgen het ook goed in zoete gerechten. Zo is deze pavlova met frambozen en vijgen heerlijk van smaak. Door de verse frambozen en verse vijgen ziet het er kleurrijk uit en is het een feestje om te serveren. Heb je vijgen die nét wat te rijp zijn? Gebruik ze dan gewoon als topping voor je bakje yoghurt in de ochtend of middag!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment