In samenwerking met:
Lactosevrije Ontbijttaart
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Lactosevrije ontbijttaart

Een ontbijt om je vingers bij af te likken én lactosevrij! Dit recept van DekaMarkt voor lactosevrije ontbijttaart maak je met maar 6 ingrediënten. En weet je wat? Het is gemakkelijk een dag van tevoren te maken, zodat je er wanneer je je bed uit rolt meteen van kan genieten!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept lactosevrije ontbijttaart

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 25min
Totale tijd
1u 45min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 170⁰C. Maal de havervlokken in een keukenmachine tot meel. Smelt de kokosolie in een steelpannetje.
2
Hak de hazelnoten fijn en meng met het havermeel, de kokosolie en ⅔ van de honing tot een deeg. Kneed tot een deegbal.
3
Bekleed de springvorm met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem en druk aan met de achterkant van een lepel. Zorg dat de hele bodem bedekt is en aan de randen zo’n 1 cm omhoogkomt.
4
Bak de taartbodem in 25 min. goudbruin en knapperig in de oven.
5
Laat de taartbodem in één uur afkoelen en vul daarna met de lactosevrije Griekse yoghurt. Maak af met de overgebleven honing en het fruit.

Tip: gebruik de overige yoghurt voor een romige lactosevrije smoothie. 

Zo eet je lactosevrij

Lactosevrij eten verwijst naar het vermijden van voedingsmiddelen die lactose bevatten, een natuurlijke suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten. Mensen met lactose-intolerantie ervaren moeilijkheden bij het verteren van lactose, omdat ze onvoldoende lactase produceren, het enzym dat lactose afbreekt. Hierdoor kunnen ze symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid ervaren na het consumeren van lactose.

Om lactosevrij te eten, is het belangrijk om voedingsmiddelen die lactose bevatten te vermijden. Dit omvat zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt, room en boter. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van lactosevrije alternatieven beschikbaar, zoals lactosevrije melk, yoghurt en kaas, gemaakt van plantaardige bronnen zoals soja, amandelen, haver, kokosnoot en rijst. Deze producten kunnen een uitstekend alternatief bieden en dezelfde voedingsstoffen leveren als zuivelproducten. In dit recept voor bananenbroodmuffins met noten gebruiken we bijvoorbeeld amandelmeel. Met een kleine aanpassing maak je jouw eigen recepten lactosevrij!

Het is ook essentieel om de etiketten van verpakte voedingsmiddelen zorgvuldig te lezen, aangezien lactose vaak wordt gebruikt als additief in bewerkte voedingsmiddelen. Sommige producten waarin lactose kan voorkomen, zijn onder andere brood, ontbijtgranen, snacks, sauzen en dressings. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van verborgen bronnen van lactose om volledig lactosevrij te eten. Bovendien kan het nuttig zijn om advies in te winnen van een diëtist of voedingsdeskundige die gespecialiseerd is in lactose-intolerantie. Zij kunnen persoonlijk advies en begeleiding bieden bij het opstellen van een lactosevrij dieetplan dat voldoende voedingsstoffen bevat.

Door bewust te zijn van voedingsmiddelen die lactose bevatten en gebruik te maken van lactosevrije alternatieven, kunnen mensen met lactose-intolerantie genieten van een gevarieerd en evenwichtig dieet zonder ongemakkelijke symptomen te ervaren.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via