Hoewel Fries suikerbrood bekend staat als een lekkernij voor bij de koffie of een uitgebreide brunch in het weekend, is er een complete twist aan gegeven: het zoete brood wordt namelijk gebruikt als basis voor een smashburger. Het resultaat? Een sappige burger op goudbruin gebakken suikerbrood met mosterd mayonaise voor een extra kick. Geloof ons, deze trend is het meer dan waard!
Elk jaar bedenkt Snackpoort De Kolk een speciale burger voor Sneekweek, een jaarlijks evenement in Sneek dat bekend staat als het grootste zeilevenement van Europa. Eigenaar Lars Yntema wilde ook dit jaar weer iets tofs bedenken en zijn vrouw kwam op het idee om iets te maken met de typische Friese lekkernij: suikerbrood. Het idee voor een dubbele smashburger met cheddar, lekker veel uitjes en een mayonaise met sambal werd bedacht, inclusief getoast suikerbrood. Nadat TikTokker Snackspert de burger had ontdekt, werd het een gekkenhuis bij de Friese snackbar. Er staan eindeloze rijen met mensen die uren rijden vanuit heel Nederland om deze heerlijke snack te proberen.
Maar waarom deze smashburger zo’n succes is? Door de combinatie van smaken! Je hebt het zoete van het suikerbrood, het hartige van het vlees en het pittige van de samuraisaus (mayonaise met sambal). Wij gaan voor een twist door te kiezen voor mosterd mayonaise voor een pittige kick. Voeg daar gesmolten cheddar en een flinke hoeveelheid gekarameliseerde ui aan toe en al je smaakpapillen worden geprikkeld!
Denk je nu, ik wil wel zo’n smashburger op Fries suikerbrood proberen? Maak hem gemakkelijk zelf thuis met ons lekkere recept! Kan je geen Fries suikerbrood vinden? De smashburger is ook heerlijk op brioche: een luchtig, lichtzoet brood wat vol van smaak is en ideaal is voor een sappige burger. Een klassiek wit broodje of hamburgerbroodje kan ook, maar dit zorgt er wél voor dat het brood snel zompig wordt, doordat er in dit recept twee hamburgers van pas komen.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment