Smashed Hamburger Op Suikerbrood
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Smashburger op Fries suikerbrood

Hoewel Fries suikerbrood bekend staat als een lekkernij voor bij de koffie of een uitgebreide brunch in het weekend, is er een complete twist aan gegeven: het zoete brood wordt namelijk gebruikt als basis voor een smashburger. Het resultaat? Een sappige burger op goudbruin gebakken suikerbrood met mosterd mayonaise voor een extra kick. Geloof ons, deze trend is het meer dan waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Smashburger op Fries suikerbrood

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Pel en snijd de ui in halve ringen. Verhit de ongezouten roomboter in een pan en bak de ui met de bruine suiker op laag vuur in 10 min. goudbruin en gekarameliseerd.
2
Voeg de runderbouillon toe en laat 10 min. zachtjes inkoken tot een saus. Breng op smaak met peper en zout. Haal de gekarameliseerde ui uit de pan. Maak de pan niet schoon.
3
Meng ondertussen het gehakt met de nootmuskaat en wat peper en zout. Vorm 4 balletjes en druk plat in dezelfde hete koekenpan tot dunne burgers. Bak ze 2-3 min. per kant gaar. Leg op ½ van de burgers de cheddar kaas en stapel ze op elkaar. Zet apart tot gebruik.
4
Bak het suikerbrood in het achtergebleven vet goudbruin aan beide kanten.
5
Besmeer ½ van het suikerbrood met de mosterd mayonaise. Leg de cheeseburgers erop en verdeel de gekarameliseerde ui erover. Dek af met het overige suikerbrood en serveer direct.

Van een idee tot een nationale hype

Elk jaar bedenkt Snackpoort De Kolk een speciale burger voor Sneekweek, een jaarlijks evenement in Sneek dat bekend staat als het grootste zeilevenement van Europa. Eigenaar Lars Yntema wilde ook dit jaar weer iets tofs bedenken en zijn vrouw kwam op het idee om iets te maken met de typische Friese lekkernij: suikerbrood. Het idee voor een dubbele smashburger met cheddar, lekker veel uitjes en een mayonaise met sambal werd bedacht, inclusief getoast suikerbrood. Nadat TikTokker Snackspert de burger had ontdekt, werd het een gekkenhuis bij de Friese snackbar. Er staan eindeloze rijen met mensen die uren rijden vanuit heel Nederland om deze heerlijke snack te proberen.

Maar waarom deze smashburger zo’n succes is? Door de combinatie van smaken! Je hebt het zoete van het suikerbrood, het hartige van het vlees en het pittige van de samuraisaus (mayonaise met sambal). Wij gaan voor een twist door te kiezen voor mosterd mayonaise voor een pittige kick. Voeg daar gesmolten cheddar en een flinke hoeveelheid gekarameliseerde ui aan toe en al je smaakpapillen worden geprikkeld!

Denk je nu, ik wil wel zo’n smashburger op Fries suikerbrood proberen? Maak hem gemakkelijk zelf thuis met ons lekkere recept! Kan je geen Fries suikerbrood vinden? De smashburger is ook heerlijk op brioche: een luchtig, lichtzoet brood wat vol van smaak is en ideaal is voor een sappige burger. Een klassiek wit broodje of hamburgerbroodje kan ook, maar dit zorgt er wél voor dat het brood snel zompig wordt, doordat er in dit recept twee hamburgers van pas komen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Ei
  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via