In samenwerking met:
Vegan 'gyros' Van Jackfruit
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Vegan ‘gyros’ van jackfruit

Eén van onze favoriete ingrediënten voor een vega maaltijd is jackfruit. Jackfruit leent zicht namelijk uitstekend voor een vlezige structuur in vegetarische en plantaardige gerechten. Zo ook in dit recept voor pita’s met zelfgemaakte vegan ‘gyros’. Door het jackfruit in stukken te scheuren en te mengen met gyros kruiden mis je het vlees geen moment! Lekker met een plantaardige komkommer-yoghurtsaus.

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept vegan ‘gyros’ van jackfruit

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Spoel het jackfruit af onder stromend water. Scheur de stukken jackfruit in grove stukken, dep goed droog en meng met ½ van de olijfolie, kruidenmix gyros, peper en eventueel zout.
3
Pel en snijd de rode ui in halve ringen. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de helft van de ui en jackfruit 5 min.
4
Snijd ondertussen de cherrytomaten in kwarten en pel en hak de knoflook fijn. Snijd ⅓ van de komkommer in halve plakjes. Rasp de overige komkommer met een grove rasp, doe in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Meng de sojayoghurt met de geraspte komkommer en knoflook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
5
Snijd de broodjes open en vul met de vegan gyros, cherrytomaten, komkommer, de overige rode ui en de komkommer-yoghurtsaus.

Wat is jackfruit en wat kan je ermee?

Jackfruit is een grote, groenachtige vrucht met een stekelige schil en sappig, vezelig vruchtvlees. Het is ‘s werelds grootste vrucht die aan bomen groeit en kan een indrukwekkende omvang bereiken. Zo kan de vrucht tot wel 40 kilogram wegen! De oorsprong van jackfruit ligt in het zuidwesten van India. Het is echter verspreid naar verschillende tropische regio’s over de hele wereld, waaronder Zuidoost-Azië, Afrika, de Caraïben en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt jackfruit vaak aangetroffen in tropische klimaten en is het populair als voedselbron vanwege zijn veelzijdigheid en voedingswaarden.

Dankzij de unieke textuur en smaak wordt jackfruit vooral gewaardeerd onder de vegetariërs en veganisten onder ons. Het onrijpe vruchtvlees heeft een neutrale smaak en een vlezige textuur, waardoor het vaak wordt gebruikt als een vleesvervanger in vegetarische recepten en veganistische gerechten. Rijp jackfruit heeft een zoetere smaak en wordt vaak gegeten als vers fruit. Het wordt ook gebruikt in verschillende culinaire toepassingen, zoals stoofschotels, curry’s, desserts en snacks.

Probeer naast deze vegan ‘gyros’ van jackfruit ook eens deze heerlijke bao buns met pulled jackfruit voor als je een Aziatisch vegan gerecht wilt proberen. Ontzettend makkelijk om te maken en vol van smaak! Of ga voor een vegan jackfruit-kerrie met bloemkoolrijst en boontjes. Door te kiezen voor jackfruit én bloemkoolrijst krijg je lekker veel groenten binnen.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via