In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zomers groententuintje

De lente is in volle gang! En hoewel sommige mensen in deze tijd wat groenten gaan planten in hun volkstuin, kan je ook op je bord jouw eigen moestuin creëren! Dit recept brengt alle seizoensgroenten op een feestelijke manier in één keer op tafel. Varieer dus gerust met de groenten die je wilt gebruiken! Ook handig: met dit gerecht kan je gemakkelijk je overgebleven groenten kwijt, zo hoef je dat niet weg te gooien. Lekker, én milieubewust!

 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zomers groententuintje

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 20 min. in de oven tot goudbruin en gaar.
2
Verdeel de bimi, gekleurde wortelen, spruitjes, baby paprika’s en cherrytomaten op een rooster, besprenkel met 2/3 van de olijfolie en rooster dit 15 min. in de oven.
3
Pureer met de staafmixer de gegrilde artistjokken tot een pasta. Verdeel de artisjokkenpasta over het bladerdeeg wanneer het volledig is afgekoeld.
4
Verhit ondertussen de overgebleven olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak het plantaardige gehakt met de urfa peper, komijn, knoflookpoeder, dadelmelasse en balsamico. Rasp de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Voeg dit toe aan het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Schep dit mengsel op het bladerdeeg. Dit geeft het ‘bodem’ effect van het ‘groententuintje’.
5
Leg de geroosterde groenten in rijen op het gehakt voor een moestuin effect en serveer.

Tip: je kan het gerecht ook van tevoren maken. Zo hoef je het op de avond zelf alleen nog op te warmen wanneer je wilt genieten van deze heerlijke, zomerse plaataart!

Variatietip: maak het gerecht helemaal af met wat selderijblad of fijngehakte koriander.

Wat is dadelmelasse?

Dadelmelasse is een zoete, stroperige siroop die wordt gemaakt van gedroogde dadels. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijke zoetstof in desserts, gebak en als smaakmaker in sauzen en dressings. Dadelmelasse bevat geen toegevoegde suikers en is rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Het is ook een goede bron van vezels, waardoor het langer een vol gevoel geeft en de spijsvertering bevordert. Dadelmelasse heeft een volle, karamelachtige smaak en kan in veel recepten suiker vervangen. Het is een gezond alternatief voor geraffineerde suiker en kan gemakkelijk worden opgenomen in een gezonde levensstijl.

Waarom koken met seizoensgroenten?

Seizoensgroenten worden geoogst op het hoogtepunt van hun rijpheid, waardoor ze over het algemeen verser en smaakvoller zijn. Ze hebben een betere textuur, aroma en smaak dan groenten die buiten het seizoen zijn gekweekt en mogelijk lange afstanden hebben afgelegd om in de winkelschappen te belanden. Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper omdat ze overvloedig aanwezig zijn wanneer ze in het seizoen zijn. Het importeren van groenten buiten het seizoen kan duurder zijn vanwege de hogere productiekosten en transportkosten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Gluten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via