brood bakken zonder kneden
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Brood bakken zonder kneden

De geur van versgebakken brood is bijna onweerstaanbaar, toch? Maar bij de gedachte aan al het kneden en rijzen zakt de moed om zelf aan de slag te gaan misschien in de schoenen. Als dat het geval is, probeer dit recept dan eens. Voor dit brood is wel wat geduld vereist, want het deeg moet een nacht rijzen, maar het deeg hoeft niet gekneed te worden.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

1 persoon
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept brood bakken zonder kneden

Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
13u 0min
Totale tijd
13u 10min
1
Meng de bloem en het zout in een kom. Roer de gist door het lauwwarme water en giet dit mengsel bij de bloem. Roer de ingrediënten met een houten lepel goed door elkaar. Het deeg is plakkeriger dan brooddeeg, maar dat is de bedoeling.
2
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 12 tot 15 uur rijzen op een warme plek in huis. Tip: maak het deeg in de avond, zo kan het de volgende morgen gebakken worden.
3
Vet een emaille of gietijzeren pan in met wat olie. Verwarm de oven voor op 240℃ en zet de pan in de oven.
4
Haal de pan na 15 min. uit de oven en doe hier het brooddeeg in. Bak het brood 30 min. met de deksel op de pan.
5
Haal de pan met het brood uit de oven. Verlaag de temperatuur naar 220C. Haal dan de deksel van de pan en bak het brood nog 15 tot 20 min. zonder deksel.
6
Laat het brood afkoelen voor het aansnijden, anders kan het brood taai worden.

Waarom moet je brooddeeg normaal gesproken kneden?

Brooddeeg moet normaal gesproken worden gekneed om de gluten in het deeg te ontwikkelen. Gluten is een eiwit dat wordt gevonden in tarwebloem en is verantwoordelijk voor de elasticiteit en het volume van het brood. Door het deeg te kneden, worden de glutenstrengen uitgerekt en gevormd, waardoor het brood luchtig en veerkrachtig wordt. Dit proces maakt ook de structuur van het brood steviger en helpt het brood zijn vorm te behouden tijdens het rijzen en bakken. Hoe lang het kneden van het brooddeeg duurt, hangt af van het soort brood dat je maakt en de methode die je gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om het deeg 10-15 minuten te kneden voor een goed resultaat.

Waarom hoef je dit brood niet te kneden?

Brood bakken zonder het deeg te kneden? Met dit recept kan het! Wel moet je het deeg extra lang laten rijzen, zo’n 12 tot 15 uur.

Hoe lang moet brood in de oven bakken?

Hoe lang zelfgebakken brood in de oven moet bakken, hangt af van het soort brood en de grootte en vorm van het brood. Over het algemeen duurt het bakken van een standaard brood van ongeveer 900 gram ongeveer 30-40 minuten. Een brood van kleinere omvang of een andere vorm kan minder tijd nodig hebben, terwijl een groter brood langer kan duren.

brood bakken zonder kneden
brood bakken zonder kneden
brood bakken zonder kneden
brood bakken zonder kneden

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?