In samenwerking met:
gestoofde prei met citroen en tomaat
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Gestoofde prei met citroen en tomaat

Toe aan een eenvoudig en voedzaam gerecht? Ga dan aan de slag met dit recept voor gestoofde prei met citroen en tomaat van DekaMarkt. De zachte en zoete smaak van de gestoofde prei combineert perfect met het frisse en zure van de citroen en het sappige van de tomaten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept gestoofde prei met citroen en tomaat

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 210°C.
2
Rasp de schil van de helft van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Halveer de preien over de lengte en snijd deze in stukken van 6 cm. Spoel goed af.
3
Verdeel de pommes duchesse over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 min. in de oven.
4
Verhit de roomboter in een pan op middelhoog vuur en bak de kabeljauw en prei kort aan. Draai het vuur laag, voeg de tijm, het citroensap en de citroenrasp toe. Laat dit 6 min. stoven tot de kabeljauw gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
5
Snijd ondertussen de resterende citroen doormidden. Verhit een pan met de olijfolie en bak de cherrytomaten 6 min. tot deze poffen. Plaats de laatste 2 min. de citroen, met snijvlak naar beneden, in de pan en rooster mee. Breng op smaak met peper en zout.
6
Verdeel de gestoofde prei en kabeljauw over de borden en garneer met de cherrytomaten en citroen. Serveer met de pommes duchesse.

Alles over de prei

Prei is een heerlijke groente die veelzijdig te gebruiken is in verschillende gerechten. Het seizoen van prei in Nederland loopt van september tot en met april, waardoor het een echte wintergroente is. Tegenwoordig kun je prei het gehele jaar door kopen, dus ook tijdens de lente- en zomermaanden geniet je van prei. Je kunt prei gemakkelijk verwerken in allerlei soorten gerechten. Denk aan knolselderij-prei stamppot met pangasiusfilet, extra smakelijk dankzij de toevoeging van za’atar kruiden, of aan een romige preisoep, lekker als lunchgerecht of als voorgerecht.

Een populaire manier om prei te bereiden is door het te stoven. Het is een eenvoudig en snelle manier die goed past bij verschillende hoofdgerechten zoals vlees, vis en aardappelen. In dit recept combineren we de gestoofde prei met citroen, tomaat en kabeljauw. Begin met het schoonmaken van de prei door de buitenste laag en het wortelgedeelte te verwijderen. Snijd de prei in ringen of grotere stukken en was deze grondig. In een pan verwarm je wat boter en voeg je de prei met kabeljauw toe. Bak deze kort aan en voeg dan een lekker kruiden als tijm en citroensap toe. Laat de prei op laag vuur stoven totdat het zacht en gaar is. Voeg op het einde eventueel nog wat peper en zout toe naar smaak.

Gestoofde prei is niet alleen lekker, maar ook nog eens harstikke voedzaam! Het is een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Probeer het eens voor het diner deze week en geniet van de heerlijke smaak van gestoofde prei.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Hollands
Voorkeuren
Bevat vis
Vrij van vlees

Gemaakt door Eatertainment

Delen via