Saté babi met zelfgemaakte satésaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Saté babi met zelfgemaakte satésaus

Saté babi is saté van varkensvlees. Wanneer je deze saté babi met zelfgemaakte satésaus zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders! Lekker als smaakmaker bij een rijsttafel of met wat ovenfriet en een frisse salade. Tip: maak een dubbele portie en vries de helft ongebakken in, zo heb je altijd wat in huis.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten saté
Satésaus
Ketjap saus
Ter garnering

Recept saté babi met zelfgemaakte satésaus

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
6u 0min
Totale tijd
6u 35min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui en knoflook. Pers een ½ citroen uit. Maak een marinade voor de saté door de ketjap, ui, sambal, citroensap en knoflook te mengen.
2
Snijd de schouderkarbonade in blokjes van 2x2 cm en leg het vlees voor minimaal 6 uur in de marinade. Ideaal is 24 uur voor extra mals vlees en meer smaak.
3
Verwarm de zonnebloemolie in een steelpan. Pel en snipper de ui en knoflook en fruit deze op laag vuur voor de satésaus. Let op: laat het niet bruin worden. Voeg de sambal en trassi toe en fruit 1 min mee. Voeg vervolgens de pindakaas, ketjap, kokosmelk en het water toe. Blijf roeren tot het een gebonden saus is. Voeg tot slot de suiker en sap van een halve citroen toe.
4
Rijg het vlees aan satéstokjes, max. 4 stuks per stokje en niet te dicht op elkaar. Wissel vette en minder vette stukjes af. Verwijder dit niet, het vet smelt weg en geeft smaak af. Grill op een bbq of in een grillpan tot het vlees gaar is, dit duurt ca. 10 min. Door de marinade kan het ver-band lijken, schrik hier niet van.
5
Maak tot slot de ketjapsaus door de ketjap met de sambal en het citroensap te mengen.
6
Serveer de saté met de satésaus en ketjapsaus apart. Garneer eventueel met gebakken uit-jes en seroendeng.

Tip: is de saus te dun? Laat het een beetje inkoken of voeg extra pindakaas toe. Is de saus juist te dik of komt er olie bovendrijven? Voeg een scheut water toe en roer goed door tot de saus de gewenste consistentie heeft.

Wat is saté babi precies?

Saté babi is een Indonesisch gerecht van gegrild varkensvlees op een stokje, geserveerd met een pittige pindasaus en vaak ook met witte rijst, komkommer en gebakken uitjes. Het wordt beschouwd als een populaire streetfood en is ook te vinden in vele Indonesische restaurants wereldwijd.

Welk vlees is lekker voor een saté babi?

Voor saté babi wordt meestal varkensvlees gebruikt, zoals varkenshaas, speklappen of procureur. Het vlees wordt in kleine stukjes gesneden, gemarineerd en vervolgens geregen aan een satéprikker voor het grillen. Het vlees moet mals en sappig zijn om goed te smaken in combinatie met de pittige pindasaus.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via