In China zijn gerechten met koolsoorten enorm populair. Chinese kool en Shanghai paksoi zijn twee van deze koolsoorten en gebruiken we in dit Chinese recept. We hebben de kool lekker pittig gemaakt met een kruidenmengsel waar onder andere rode peper en chilivlokken in verwerkt zijn, een heerlijk lunch recept! Maar ook de andere specerijen geven de kool een heerlijk Oosterse smaak.
Tip: Voeg een gebakken ei toe aan de kool vlak vóór je het mengt met het saus-kruidenmengsel voor een extra smaakdimensie.
Chinese kool heeft een korte kooktijd nodig om zijn knapperige textuur te behouden. Over het algemeen wordt het ongeveer 3-5 minuten gekookt of kort geroerbakt tot het beetgaar is.
Bij Chinese kool kan het gehele blad gebruikt worden. Het blad heeft een zachte textuur en een milde smaak. Zowel de knapperige witte stelen als de groene bladeren kunnen worden gebruikt in salades, roerbakgerechten, soepen of gestoomde gerechten.
Bij Chinese kool passen verschillende kruiden en smaakmakers. Enkele suggesties zijn gember, knoflook, sojasaus, sesamolie, rijstazijn, oestersaus, chilipepers, lente-ui en koriander. Deze kruiden voegen smaak en aroma toe aan gerechten met Chinese kool en passen goed bij de Aziatische smaakprofielen.
Als wij in Nederland aan Chinees eten denken, komen we al snel uit bij de afhaalmaaltijden van de Chinees om de hoek. Veelvoorkomende maaltijden zijn dan bami, nasi en babi pangang. Maar laten dit nou net gerechten zijn die gewoonlijk niet gegeten worden in China. Maar wat is dan wel traditioneel Chinees eten? Wij zetten een paar gerechten voor je op een rij.
Meer Chinese recepten
Op onze website vind je meer Chinees geïnspireerde recepten. Klik hier om ze te bekijken!
Chinese kool hoeft niet lang te koken. Afhankelijk van de grootte van de bladeren duurt het 2 tot 5 minuten om ze zacht te krijgen. Blancheer de kool in kokend water of voeg het toe aan een gerecht zoals soep of roerbakgerechten voor een kortere kooktijd.
Kruiden en specerijen die goed passen bij Chinese kool zijn onder andere gember, knoflook, sojasaus, sesamolie, chili en zwarte peper. Ook koriander en lente-ui kunnen worden gebruikt om extra smaak en kleur aan het gerecht toe te voegen.
Chinese kool kan tot een week in de koelkast worden bewaard als deze op de juiste manier wordt bewaard. Het is het beste om de kool in een plastic zak te bewaren en deze goed afgesloten in de koelkast te bewaren om uitdroging en bederf te voorkomen.
Een salade is een ideale maaltijd voor tijdens de lunch om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Wanneer je op zoek bent naar een vullende maaltijd is een lekkere sandwich of wrap misschien iets voor jou. Laat je inspireren door alle lunch recepten!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment