Spicy kool
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Pittige paksoi salade

In China zijn gerechten met koolsoorten enorm populair. Chinese kool en Shanghai paksoi zijn twee van deze koolsoorten en gebruiken we in dit Chinese recept. We hebben de kool lekker pittig gemaakt met een kruidenmengsel waar onder andere rode peper en chilivlokken in verwerkt zijn, een heerlijk lunch recept! Maar ook de andere specerijen geven de kool een heerlijk Oosterse smaak.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept pittige paksoi salade

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Breng een ruime pan met water aan de kook. Scheur de bladeren van de kool en paksoi in stukken van ongeveer 5 bij 5 cm. Blancheer in 3-4 min. beetgaar, spoel koud en laat goed uitlekken.
2
Pel de knoflook, schil de gember en verwijder de zaadlijsten van de rode peper. Hak alles fijn. Snijd het groen van de bosui in ringen. Voeg deze ingrediënten samen in een hittebestendige kom en voeg de sesamzaadjes, chilivlokken, knoflook- en gemberpoeder toe.
3
Verhit de wokolie tot ongeveer 160-180°C. Geen temperatuurmeter? Laat dan een druppel water in de olie vallen. Als het direct begint te knetteren is de olie op de juiste temperatuur. Giet de hete olie over de kruiden in de kom.
4
Voeg de soja-, oestersaus en gembersiroop toe aan het kruidenmengsel. Meng goed door elkaar. Meng de kool door het saus-kruidenmengsel. Verdeel de kool in gelijke porties.

Tip: Voeg een gebakken ei toe aan de kool vlak vóór je het mengt met het saus-kruidenmengsel voor een extra smaakdimensie.

Hoe lang moet chinese kool koken?

Chinese kool heeft een korte kooktijd nodig om zijn knapperige textuur te behouden. Over het algemeen wordt het ongeveer 3-5 minuten gekookt of kort geroerbakt tot het beetgaar is.

Welk deel van de chinese kool kan je gebruiken?

Bij Chinese kool kan het gehele blad gebruikt worden. Het blad heeft een zachte textuur en een milde smaak. Zowel de knapperige witte stelen als de groene bladeren kunnen worden gebruikt in salades, roerbakgerechten, soepen of gestoomde gerechten.

Welke kruiden zijn lekker bij de chinese kool?

Bij Chinese kool passen verschillende kruiden en smaakmakers. Enkele suggesties zijn gember, knoflook, sojasaus, sesamolie, rijstazijn, oestersaus, chilipepers, lente-ui en koriander. Deze kruiden voegen smaak en aroma toe aan gerechten met Chinese kool en passen goed bij de Aziatische smaakprofielen.

Traditioneel Chinees eten

Als wij in Nederland aan Chinees eten denken, komen we al snel uit bij de afhaalmaaltijden van de Chinees om de hoek. Veelvoorkomende maaltijden zijn dan bami, nasi en babi pangang. Maar laten dit nou net gerechten zijn die gewoonlijk niet gegeten worden in China. Maar wat is dan wel traditioneel Chinees eten? Wij zetten een paar gerechten voor je op een rij.

  1. Pekingeend
    Pekingeend is een super traditioneel gerecht in China. De eend wordt geserveerd in een dun pannenkoekje met komkommer, sojasaus, een beetje suiker en groente. En een leuk weetje: meestal maakt de kok dit voor je neus klaar. Een echte aanrader dus om dit gerecht in China te bestellen.
  2. Hot Pot
    Misschien ken je de nieuwe trend wel: hot pot. Het is een grote pan soep waar je veel lekkere groenten en vlees in kookt. Er zijn ontzettend veel variaties en elke regio of provincie heeft een eigen versie.
  3. Hong Shao Rou
    Dit Chinese gerecht is rood buikspek van het varken. Het wordt bereidt met gember, knoflook, chilipeper, sojasaus, rijstwijn en suiker.
  4. Dumplings
    Een stuk bekender in Nederland zijn de dumplings. Dit Chinese gerecht wordt in China gegeten als ontbijt, lunch of diner en zijn er in verschillende soorten en maten.
  5. XiaLongBao
    Dit Chinese gerechtje lijkt op een dumpling, maar is gevuld met een vulling (zoals vlees of groente) en soep. Een verrassend pakketje dus!

 

Meer Chinese recepten
Op onze website vind je meer Chinees geïnspireerde recepten. Klik hier om ze te bekijken!

Hoe lang moet Chinese kool koken?

Chinese kool hoeft niet lang te koken. Afhankelijk van de grootte van de bladeren duurt het 2 tot 5 minuten om ze zacht te krijgen. Blancheer de kool in kokend water of voeg het toe aan een gerecht zoals soep of roerbakgerechten voor een kortere kooktijd.

Welke kruiden passen bij chinese kool?

Kruiden en specerijen die goed passen bij Chinese kool zijn onder andere gember, knoflook, sojasaus, sesamolie, chili en zwarte peper. Ook koriander en lente-ui kunnen worden gebruikt om extra smaak en kleur aan het gerecht toe te voegen.

Hoe lang chinese kool bewaren?

Chinese kool kan tot een week in de koelkast worden bewaard als deze op de juiste manier wordt bewaard. Het is het beste om de kool in een plastic zak te bewaren en deze goed afgesloten in de koelkast te bewaren om uitdroging en bederf te voorkomen.

Meer lunch recepten

Een salade is een ideale maaltijd voor tijdens de lunch om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Wanneer je op zoek bent naar een vullende maaltijd is een lekkere sandwich of wrap misschien iets voor jou. Laat je inspireren door alle lunch recepten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Pinda
  • Weekdieren
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via