In samenwerking met:
  • Home
  • Lang leve de boterham

Lang leve de boterham

Tijd om de boterham onder de aandacht te brengen! Brood is namelijk een essentieel voedingsmiddel over de hele wereld. Wij Nederlanders eten maar liefst 40 kilo brood per persoon per jaar. Dat is aardig wat!

En het ideale van brood is dat je er ein-de-loos mee kan variëren. Wentelteefjes als ontbijt, een boterham met kaas als lunch, stokbrood bij een salade als avondeten of stukjes brood voor bij een kaasplankje tijdens de borrel. Brood is een belangrijk onderdeel op veel verschillende momenten!

Boterhammen saai? Zeker niet!

Speciaal voor AH Category Management Brood en Borgesius-Bakkersland, ontwikkelden wij een multi-brand, cross-category activatie. In samenwerking met AH Promotie Management, Borgesius-Bakkersland, Hero, Heinz, Danone Hüttenkäse, Beemster en Princes: ‘Lang Leve de Boterham!’.

De hele maand stond in het teken van de boterham, om zo de boterham weer hip te maken en de categorie maximaal onder de aandacht te brengen. Alle AH XL Kookstudio’s werden vier weken lang omgebouwd tot ‘broodstudio’, waarbij iedere week een ander broodrecept en -soort centraal stond. We promootten de volgende lekkernijen met brood:

  • Tosti’s
  • Wentelteefjes
  • Veggie boterham
  • Club sandwich

En daarnaast heeft er bij AH XL Eindhoven Limburglaan een toffe activatie van maar liefst 3 dagen plaatsgevonden: de ‘Lang Leve De Boterham’ pop-up. Shoppers konden hier kiezen uit maar liefst 8 verschillende gerechten om te proeven!

Op die manier hebben we het publiek (opnieuw) kennis laten maken met hoe lekker én veelzijdig de boterham is. Een ontzettend toffe en geslaagde activatie waar we met z’n allen heel goed op terugkijken!

Verschillende soorten brood

Wit brood of volkoren brood? Meergranenbrood of maisbrood? Er zijn oneindig veel verschillende soorten brood om uit te kiezen. Ideaal, want zo kan je precies ontdekken wat jij het lekkerst vindt en hiervan genieten. En naast ‘gewone’ boterhammen is er natuurlijk stokbrood, ciabatta, een pitabroodje, focaccia, flatbread en ga zo maar door. Op ieder moment van de dag en bij iedere maaltijd kies je uit wat het beste past!

Hoe wordt brood gebakken?

Allemaal leuk en aardig al die verschillende soorten brood, maar hoe wordt het eigenlijk gebakken? Dit wordt gedaan door het combineren van bloem, water, gist (of zuurdesem) en zout tot een deeg. Het deeg wordt gekneed om de gluten in de bloem te activeren en een elastische structuur te vormen. Vervolgens wordt het deeg in een warme omgeving geplaatst om te rijzen, waarbij de gist het deeg laat rijzen en belletjes produceert. Na het rijzen wordt het deeg gevormd tot broodvormen, waarna het opnieuw een tijdje moet rijzen. Tot slot wordt het brood gebakken in een oven op hoge temperatuur. De hitte zorgt ervoor dat het brood vanbinnen een luchtige textuur krijgt, en vanbuiten een harde korts. Precies wat het brood zo lekker maakt!

brood bakken zonder kneden

Wist je dat...

  • … het langste brood ooit maar liefst 1,2 kilometer lang was?
  • … Nederlanders gemiddeld 3,5 boterham per dag eten?
  • … gesneden brood pas is uitgevonden in 1928?
  • … brood in IJsland onder de grond wordt gebakken?
  • … men brood vroeger gebruikte als gum?