De herfst- en wintermaanden schreeuwen om kaasfondue! Lekker met z’n allen aan tafel, de kaasfondue pan in het midden gevuld met overheerlijke kazen en de tafel vol met allerlei verschillende kaasfondue dips en bijgerechten voor bij de kaasfondue zoals stokbrood. Kaasfonduen is echt een moment van samenkomen en gezelligheid! Gebruik jij altijd een vast recept voor kaasfondue? Of heb je juist wat inspiratie nodig? Op deze pagina ontdek je veel verschillende soorten recepten voor een smakelijke kaasfondue.
We kennen waarschijnlijk allemaal wel de kant-en-klare zakken kaasfondue uit de supermarkt, maar kaasfondue zelf maken is helemaal niet moeilijk. Én natuurlijk vele malen lekkerder! Het belangrijkste wat je nodig hebt is een kaasfondue pan of een andere pan met een dikke bodem. Zo’n pan houdt de warmte goed vast én zorgt ervoor dat de kaas de juiste temperatuur behoudt zonder dat het aan gaat branden. Verder heb je (verschillende soorten) geraspte kaas nodig, eventueel een beetje witte wijn en kruiden als nootmuskaat en zwarte peper om de kaas op smaak te brengen.
Kaasfondue kopen kan zelfs in de supermarkt, maar kaasfondue maken is natuurlijk veel leuker en smaakvoller. Daarom zetten wij hieronder een aantal verrukkelijke kaasfondue recepten op een rijtje. Van een kaasfondue met bier tot truffel kaasfondue; met kaasfondue kan je alle kanten op. Wat is jouw favoriete kaasfondue recept?
In verschillende recepten voor kaasfondue wordt wijn of bier toegevoegd, maar ook alcoholvrije kaasfondue kan je gemakkelijk maken. Kaasfondue zonder alcohol maak je zonder in te leveren op smaak, want dat is natuurlijk het belangrijkst! Voor een kaasfondue zonder wijn en zonder bier kan je de alcohol vervangen door bouillon of zelfs door druivensap. Voeg hier wel altijd wat citroensap aan toe voor de benodigde zuurheid. Zo kan je ook genieten van kaasfondue wanneer je zwanger bent óf er natuurlijk samen met kinderen van smullen!
Wanneer je een avondje kaasfonduen op de planning hebt staan, is de eerste vraag natuurlijk: “Wat dip je in kaasfondue?”. Dips voor kaasfondue zijn in ontzettend veel verschillende soorten. Denk aan kaasfondue vlees zoals stukjes kipfilet, rundvlees, biefstuk, gekookte ham of parmaham of worstjes. Zorg er natuurlijk wel voor dat je kaasfondue dips vlees gaar zijn voordat je ze in de fondue dipt! Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook garnalen of zalm in de kaasfondue dippen of gaan voor groenten voor kaasfondue, zoals champignons, tomaatjes, komkommer, paprika en gekookte broccoli of bloemkool.
Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten kazen. Dat je geen idee hebt welke kaas je voor kaasfondue het beste kan gebruiken is dan ook totaal niet gek! De kazen die het meest gebruikt worden voor kaasfondue zijn Le Gruyére AOP en Emmentaler AOP, beide kazen zijn afkomstig uit Zwitserland. Het zijn kazen die goed smelten en een romige smaak hebben. Ook Appenzeller® wordt veel gebruikt, dit is een kaas die een wat pittigere touch geeft. Met deze kazen maak je de lekkerste kaasfondue, zoals deze luxe kaasfondue of de kaasfondue met kliekjes. Smelt, dip en geniet!
Kaasfondue en wijn is een heerlijke combinatie. Je kan er het beste een droge, witte wijn bij schenken, zoals Riesling of Sauvignon Blanc. Heb je zin in rode wijn? Ga dan voor een lichte, fruitige wijn zoals Pinot Noir. Deze wijnsoort is niet te overheersend bij de kaas.
Bij kaasfondue zijn verschillende bijgerechten heerlijk om te dippen. Maar wat doe je bij kaasfondue of wat eet je bij kaasfondue? Wij zetten verschillende opties op een rijtje! Vers brood, zoals stokbrood of ciabatta, is een klassieker. Daarnaast kan je gekookte aardappelen of gegrilde groenten (zoals paprika, courgette en champignons) toevoegen en voor vleesliefhebbers zijn gekookte ham, rookworst of kipfilet lekker. Ook augurken, zilveruitjes en cornichons voegen een knapperige, frisse smaak toe die goed samengaat met de romige kaas. Zo creëer je een gevarieerde en smaakvolle kaasfondue avond.
Voor kaasfondue kan je ongeveer 200 tot 250 gram kaas per persoon rekenen. Dit zorgt ervoor dat iedereen voldoende kaas heeft om goed te kunnen dippen. Als je meerdere bijgerechten zoals brood, groenten en vlees serveert, kan je de hoeveelheid kaas eventueel iets verlagen naar 150 tot 200 gram per persoon.
Eet je plantaardig, maar mis je af en toe de zachte, romige smaak van kaas? Snappen we! Gelukkig kan je met verschillende plantaardige kaassoorten ook heerlijke vegan kaasfondue maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld geraspte plantaardige mozzarella en nog een andere plantaardige geraspte kaas. Verder is de bereiding van vegan kaasfondue hetzelfde als bij ‘gewone’ kaasfondue. Je combineert de kaas met witte wijn, een papje van maïzena en water en bijvoorbeeld nootmuskaat en zwarte peper om het op smaak te brengen.
Zwitserse kaasfondue is natuurlijk de echte klassieker, omdat je kaasfondue meestal maakt met Zwitserse kazen. Aan deze Zwitserse kaasfondue voegen we een Italiaanse twist toe met de verschillende kaasfondue dips. Bij de kaasfondue serveren we onder andere focaccia, olijven, druiven, prosciutto en truffelsalami én een heerlijke pastasalade. Tip: schep een lepel van de kaas door de pasta voor ultiem genot!