In samenwerking met:
venkelsalade met gerookte forel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Venkelsalade met gerookte forel

Starten met een salade is altijd een goed idee! Deze venkelsalade met gerookte forel is heerlijk fris en precies genoeg als voorgerecht. Kan je daarna samen met je tafelgasten heerlijk genieten van de rest van het diner!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept venkelsalade met gerookte forel

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Halveer de venkel, snijd de harde kern eruit en snijd in dunne plakjes. Houd het venkelloof apart. Snijd de appels doormidden, verwijder het klokhuis en snijd in dunne halve maantjes. Rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers de vrucht uit. Trek de forel in vlokken uit elkaar.
2
Meng de venkel in een kom met de appel, het citroensap, citroenrasp en de zure room. Breng de salade op smaak met peper en zout.
3
Verdeel de salade over de bordjes, leg daar de gerookte forel op en garneer met het venkelloof.

Tip: voor een extra mooie salade kun je de venkel en appel met een mandoline in dunne plakjes schaven.

Weetjes over venkel

Venkel wordt steeds vaker gebruikt in de keuken, en wij snappen wel waarom! Een aantal venkel-weetjes op een rijtje:

  1. Venkel is zowel een groente als een kruid. De knolvormige basis wordt als groente gegeten, terwijl de zaden van de venkelplant als kruid worden gebruikt in verschillende culinaire gerechten.
  2. Venkel heeft een karakteristieke zoete, anijsachtige smaak. Dit komt door de aanwezigheid van verbindingen zoals anethol, die ook verantwoordelijk zijn voor de smaak van anijszaad.
  3. Venkel werd al door de oude Romeinen gekweekt en gebruikt in hun culinaire tradities. Het was een geliefde groente en kruid in de Romeinse keuken.
  4. Venkel wordt traditioneel gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege zijn vermeende spijsverteringsbevorderende en kalmerende eigenschappen.
  5. Volgens de Griekse mythologie werd venkel geassocieerd met Prometheus, die vuur naar de mensheid bracht. Het wordt gezegd dat hij een stuk brandend hout gebruikte van een venkelplant om het vuur te stelen van de goden.
  6. Venkel is een veelvoorkomend ingrediënt in de mediterrane keuken, vooral in landen zoals Italië, Griekenland en Spanje. Het wordt vaak rauw gegeten in salades of gekookt in verschillende gerechten.
  7. Venkel is een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium, vezels en verschillende antioxidanten. Het is een caloriearme groente en kan een gezonde toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet.
  8. Naast de gebruikelijke groene venkel, bestaan er ook rode en bruine varianten. De rode venkel heeft een iets zoetere smaak en wordt vaak rauw gegeten in salades.

Wil je zelf ook meer venkel verwerken in je gerechten? Ontdek hier meer recepten met venkel en ga aan de slag!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via