Verwarm de oven voor op 170°C. Scheid 1 ei en bewaar de eidooier. Mix 200 gr bloem met de roomboter, basterdsuiker en eidooier met een handmixer tot een koekjesdeeg. Vorm een bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en plaats 1 uur in de koelkast.
2
Rasp ondertussen de wortel met een grove rasp. Mix de rest van de eieren en 120 gr suiker luchtig met een handmixer. Meng de rest van de bloem, maïzena en de koek- en speculaaskruiden voorzichtig door het eimengsel zodat het luchtig blijft. Spatel daarna de wortel door het beslag.
3
Verdeel het beslag gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de cake 15 min. in de oven. Haal de cake uit de oven, draai om op een theedoek en trek het bakpapier eraf. Rol de cake met behulp van de theedoek op en laat 20 min. afkoelen.
4
Klop ondertussen de rest van de suiker met de slagroom lobbig. Voeg de roomkaas in delen toe en klop tot een luchtig egaal mengsel.
5
Rol de afgekoelde cake voorzichtig uit, verdeel ⅔ van het roommengsel gelijkmatig over de cake. Rol de cake op en zet in de koelkast. Schep het overige roommengsel in een spuitzak of diepvrieszakje en leg in de koelkast.
6
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het koekjesdeeg uit tot een lap met een dikte van ½ cm. Steek er met de koekjesuitsteker koekjes uit.
7
Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats 12 min. in de oven. Laat de koekjes 15 min. afkoelen.
8
Bereid het witglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Versier de koekjes met het glazuur.
9
Leg de cakerol op een schaal, spuit de rest van het roommengsel op de bovenkant van de cake en garneer met de kerstkoekjes, aalbessen en zilverparels.
Scan mij!
Dit recept online bewaren?
Scan de QR-code voor een profiel en bewaar gemakkelijk jouw
favoriete recepten online.