Print Opties:

Groentebouillon

Voorziet in4 PortiesVoorbereiding20 minutenKooktijd1 uurTotale Tijd1 uur 20 minuten

Ingrediƫnten
 2 uien
 2 sjalotten
 3 knoflooktenen
 Olijfolie
 4 stengels bleekselderij
 2 winterpenen
 2 preien
 3 tomaten
 3 gedroogde laurierblaadjes
 ½ bos platte peterselie
 4 takjes tijm
 1 tl peperkorrels
 1 tl zout
 2,50 l water
Extra keukenbenodigdheden
 Zeef
Bereidingswijze
1

Snijd de uien, sjalotten en knoflook in grove stukken. Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, sjalot en knoflook. Ze mogen best een beetje bruinen, dat geeft smaak.

2

Snijd ondertussen de bleekselderij, winterpeen, prei en tomaten in grove stukken. Voeg deze aan de pan toe en bak 1 minuut mee.

3

Voeg het water, laurierblaadjes, peterselie, tijm, peperkorrels en het zout toe. Draai het vuur omlaag. Laat met de deksel op de pan 1 tot 3 uur zachtjes koken*. Mocht er tussendoor een schuimlaagje op de bouillon ontstaan, schep deze er dan vanaf met een schuimspaan.

* 1 uur koken is voldoende, maar als je de bouillon langer kookt geven de groenten meer smaak af. Langer dan 3 uur koken is niet nodig, dan vallen de groenten uit elkaar en hebben ze alle smaak afgegeven.

4

Haal de bouillon door een zeef. Wil je een extreem heldere bouillon, haal deze dan ook nog door een zeefdoek of kaasdoek. De bouillon is nu klaar om gegeten te worden of om als basis gebruikt te worden voor andere soepen. Breng eventueel nog op smaak met wat zout.

Tip: garneer de bouillon met groenten naar keuze, fijngehakte peterselie, gehaktballetjes en/of vermicelli.

Voedingswaarden

Porties 4