Dit is waarom je vaker mosselen moet eten!
Lifestyle

Dit is waarom je vaker mosselen moet eten!

Gelukkig kunnen we bijna het hele jaar door genieten van mosselen. Het mosselseizoen duurt maar liefst 9 maanden! Weet jij alles over mosselen, van bereiding tot feitjes en fabels? In deze blog vertellen we alles over het mosselseizoen, tips voor de perfecte bereiding en een aantal heerlijke recepten ter inspiratie.

Mosselen: Lekker én supergezond!

Goed nieuws! Mosselen zijn ontzettend gezond en passen dus perfect in een gebalanceerd voedingspatroon. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren. Om de mineralen en vitaminen nog maar niet te vergeten: jodium, ijzer, calcium, magnesium, vitamine A, B2, B12 én E. Alle reden om dit dus wat vaker op tafel te zetten.

Wanneer is het mosselseizoen?

Vaak wordt gezegd dat mosselen alleen verkrijgbaar als de ‘r’ in de maand zit. Goed nieuws, wat dit is niet (meer) waar! Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april. Vroeger bestond er nog geen gekoeld vervoer, waardoor de houdbaarheid korter was. Tegenwoordig hebben we hier geen last meer van en geniet je in de zomer, herfst én winter van heerlijke mosselen. Alleen in de lente moeten we het even zonder doen. ?

Er is geen exacte begindatum van het mosselseizoen, dit is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit. Dit is hangt weer volledig af van het weer in het voorjaar.

Waar komen mosselen vandaan?

Ook wel bekend als Zeeuwse mosselen is het antwoord natuurlijk Zeeland! Maar ook aan de Belgische kust zijn mosselen verkrijgbaar. In Zeeland is Yerseke het middelpunt van de mosselsector. Met een eigen mosselveiling van maar liefst 90 miljoen kilo per jaar is Yerseke toch echt de place to be! Wist jij dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld 10 miljoen kilo mosselen consumeren? De rest wordt geëxporteerd naar andere landen, zoals België en Frankrijk. In België krijgen ze hier geen genoeg van: de Belgen eten 5x meer van deze weekdieren.

Hoe bereid je mosselen?

Het belangrijkste mogen we niet vergeten: hoe bereid zelf mosselen? Allereerst is het belangrijk om op een paar dingen te letten. De bereiding is namelijk ontzettend makkelijk, maar vergeet niet om de mosselen even af te spoelen. Mosselen die net uit de verpakking komen staan vaak een beetje open: dit komt door de ‘veilige’ omgeving van de verpakking. Ze ontspannen zich en gaan daardoor openstaan. Checken of ze vers zijn? Spoel ze af met koud water en de schelpen sluiten vanzelf. Beschadigde of kapotte schelpen kun je het beste meteen weggooien.

Mosselen In Witte Wijnsaus Met Knoflookbrood
Spaghetti Met Zeekraal En Mosselen

Gezond recept met mosselen

Hoe herken je verse mosselen?

De slikmossel is de nachtmerrie van iedere mosselliefhebber. Deze boosdoener is gevuld met slik, doordat deze onder het zand bedolven is geraakt en dood is gegaan. Meestal is een slikmossel te herkennen aan de matte schelp en voelt deze wat zwaarder aan. Tijdens het afspoelen van de mosselen kun je de schelpen over elkaar schuiven. Verse mosselen zullen sluiten, bij een slikmossel laten de schelpen los. Zo voorkom je een onaangename verrassing in je maaltijd.

Hoeveel mosselen per persoon?

De gemiddelde hoeveelheid mosselen per persoon ligt tussen de ½ en 1 kilo. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de bereidingswijze en eventuele bijgerechten die je serveert. Van 1 kilo blijft ongeveer 200 gr mosselvlees over. Natuurlijk is een pan mosselen in witte wijnsaus altijd lekker. Wil jij eens iets anders op tafel zetten dan een klassieke bereiding? Maak dan onze rijke vissoepfrisse couscous of spaghetti met zeekraal.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via