Mosselen van de barbecue met stokbrood en kruidenboter
Lifestyle

Het mosselseizoen is van start!

Ze zijn er weer: de échte Zeeuwse mosselen! Gelukkig kunnen we tegenwoordig bijna het hele jaar door genieten van mosselen. Ons kun je niet blijer maken!

In deze blog vertellen we je alles over het mosselseizoen, delen we tips voor de perfecte bereiding én uiteraard heerlijke receptinspiratie!

Mosselen In Witte Wijnsaus Met Knoflookbrood

Wanneer is het mosselen seizoen?

Vaak wordt gezegd dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn als de ‘r’ in de maand zit. Goed nieuws, wat dit is niet (meer) waar! Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april. Vroeger bestond er nog geen gekoeld vervoer, waardoor de houdbaarheid korter was. Tegenwoordig hebben we hier geen last meer van en geniet je in de zomer, herfst én winter van heerlijke mosselen.

Er is geen exacte begindatum van het mosselseizoen, dit is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit. Dit hangt weer volledig af van het weer in het voorjaar.

Hoe lang moeten mosselen koken?

Mosselen koken is gelukkig ontzettend makkelijk én snel. Reken hier ongeveer 5 a 10 minuten voor. De mosselen kook je totdat de schelpen wijd openstaan, zo weet je wanneer ze gaar zijn!

Voordat je de mosselen kookt, is het belangrijk om ze schoon te maken. Spoel ze goed af en verwijder eventuele baarden. Mosselen die beschadigd of kapot zijn, kun je het beste meteen weggooien. Kies je voor mosselen met een neutrale smaak, zonder toevoeging van bier of wijn? Plaats de mosselen dan in een pan zonder water, zet op hoog vuur en dek af. Schud af en toe goed. Staan de schelpen open? Dan kun je genieten van de mosselen!

Hoeveel mosselen per persoon?

De gemiddelde hoeveelheid mosselen per persoon ligt tussen de 1 en 1,5 kilo. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de bereidingswijze en eventuele bijgerechten die je serveert. Van 1 kilo blijft ongeveer 200 gram mosselvlees over. Zijn de mosselen hét hoofdingrediënt en eet je ze zo uit de schelp? Ga dan uit van 1,5 kilo per persoon. Maak bijvoorbeeld eens deze mosselen in witte wijnsaus! Wil jij eens iets anders op tafel zetten dan de klassieke bereiding? Ga dan voor onze rijke vissoepfrisse couscous of spaghetti met zeekraal. In deze gerechten heb je logischerwijs minder mosselen nodig per persoon, omdat er veel meer andere ingrediënten worden toegevoegd.

Bourride

Wat eet je bij mosselen?

Een goed gevuld mosselpannetje is ontzéttend lekker als je het ons vraagt! Maar wat serveer je erbij voor een complete maaltijd? Een populaire keuze is natuurlijk frietjes of stokbrood met verschillende sauzen en dips. Denk aan mayonaise, remouladesaus of knoflooksaus. Andere traditionele bijgerechten zijn salades, zoals een frisse groene salade of een komkommersalade.

Wil je de mosselen verwerken in een gerecht? Kies dan voor deze spaghetti met zeekraal en mosselen of voor deze bourride, een smaakvolle vissoep. Lekker met een broodje met aioli!

Waar komen mosselen vandaan?

Ook wel bekend als Zeeuwse mosselen is het antwoord natuurlijk Zeeland! Maar ook aan de Belgische kust zijn mosselen verkrijgbaar. In Zeeland is Yerseke het middelpunt van de mosselsector. Met een eigen mosselveiling van maar liefst 90 miljoen kilo per jaar is Yerseke toch echt de place to be! Wist jij dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld 10 miljoen kilo mosselen consumeren? De rest wordt geëxporteerd naar andere landen, zoals België en Frankrijk. In België krijgen ze hier geen genoeg van: de Belgen eten 5x meer van deze weekdieren.

Hoe herken je verse mosselen?

De slikmossel is de nachtmerrie van iedere mosselliefhebber. Deze boosdoener is gevuld met slik, doordat deze onder het zand bedolven is geraakt en dood is gegaan. Meestal is een slikmossel te herkennen aan de matte schelp en voelt deze wat zwaarder aan. Tijdens het afspoelen van de mosselen kun je de schelpen over elkaar schuiven. Verse mosselen zullen sluiten, bij een slikmossel laten de schelpen los. Zo voorkom je een onaangename verrassing in je maaltijd.

Wist je dat…

  • mosselen het grootste deel van hun leven doorbrengen door zich vast te hechten aan rotsen, pieren of andere harde oppervlakken in zeewater?
  • mosselen hun schelpen openen en sluiten met behulp van een speciaal spierweefsel dat bekend staat als de ‘slotspier’?
  • mosselen in staat zijn om hun voeding te filteren door water naar binnen te halen en plankton en andere voedingsstoffen eruit te filteren?
  • mosselen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de waterkwaliteit? Ze kunnen grote hoeveelheden water zuiveren door zich te voeden met algen en andere verontreinigende stoffen.
  • mosselen hun geslacht kunnen veranderen? Sommige mosselen zijn hermafrodiet en kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen hebben.
  • mosselen een langlevende schelpdierensoort zijn? Sommige mosselen kunnen tientallen jaren oud worden.

Gezond recept met mosselen

Eens een ander mossel recept proberen? Ga voor deze frisse couscous met mosselen! Een heerlijke salade om van te genieten wanneer de mosselen in het seizoen zijn. Deze maaltijd is snel, voedzaam én superlekker!

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via