Pistache Chocoladeviennetta Met Karamel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Pistache-chocoladeviennetta met karamel

Een show-stopping dessert is een must voor elk kerstdiner. Deze viennetta met pistache, chocolade en karamel heeft dezelfde heerlijke crack wanneer je deze in plakken snijdt als de echte viennetta. Maar dan helemaal zelfgemaakt, wat natuurlijk veel leuker is! Top de viennetta af met gevriesdroogde frambozen, pistachenoten en gouden of zilveren decoratie balletjes voor het échte wow-effect tijdens de feestdagen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept pistache-chocoladeviennetta met karamel

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
6u 0min
Totale tijd
6u 45min
Kookmodus
1
Leg een groot vel bakpapier op een bakplaat die in je koelkast past. Trek met een potlood 5 keer de onderkant van het cakeblik over op het bakpapier.
2
Breek de ruby smeltchocolade in stukjes. Doe de helft in een hittebestendige kom. Breng een laag water in een steelpan aan de kook en zet daar een hittebestendige kom boven. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Roer goed door tot de chocolade gesmolten is. Haal de kom van de pan.
3
Roer de overige chocoladestukjes door de gesmolten chocolade. Verdeel de chocolade over de 5 getekende vormen op het bakpapier en spreid goed uit met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast en laat 1 uur uitharden.
4
Bekleed het cakeblik strak met vershoudfolie. Haal het chocolade-ijs en het pistache-ijs uit de vriezer en laat iets ontdooien. Roer elke smaak stevig door tot het een koude massa is die je wel makkelijk kan scheppen.
5
Haal de uitgeharde plakken chocolade uit de koelkast. Leg 1 plak chocola onder in het cakeblik. Schep daar een laagje chocolade-ijs, een laagje bebogeen karamelpasta en een laagje pistache-ijs op. Strijk goed glad. Leg daar weer een plak chocolade op en herhaal tot het ijs, de karamelpasta en de chocoladeplakken op zijn. Zorg dat je eindigt met een plak chocolade.
6
Dek het cakeblik af met vershoudfolie en laat minimaal 6 uur in de vriezer opstijven.
7
Verwijder de vershoudfolie van de bovenkant van het cakeblik en stort de viennetta op een mooie schaal. Verwijder het cakeblik en de vershoudfolie aan de zijkanten van de viennetta. Garneer de bovenkant van de viennetta met de gevriesdroogde frambozen, pistachenoten en decoratie balletjes.

Waar komt viennetta vandaan?

Viennetta is een populaire ijsstaaf met laagjes vanille-ijs en dunne lagen chocolade. Het werd oorspronkelijk gelanceerd in 1982 door het Brits-Nederlandse bedrijf Wall’s (nu onderdeel van Unilever). Hoewel het werd ontwikkeld door een Brits-Nederlands bedrijf, wordt Viennetta vaak geassocieerd met Italië vanwege zijn naam en de suggestie van Italiaans ijs.

De naam ‘Viennetta’ doet denken aan Wenen (in het Duits: ‘Wien’), maar het product zelf heeft geen directe band met de Oostenrijkse keuken. Viennetta heeft wereldwijd populariteit verworven en is bekend om zijn elegante uiterlijk en romige smaak. Het wordt nog steeds geproduceerd en verkocht in verschillende landen als een geliefde dessertoptie.

Knallers voor het kerstdessert

Tijdens de feestdagen pakken we natuurlijk allemaal iets meer uit dan normaal. Een heerlijk kerstdiner wil je dan ook het liefst afsluiten met een knaller van een kerstdessert! Om in de termen van ijs te blijven, is deze ijstaart met vlokken een aanrader. Deze ijstaart is een stuk makkelijker te maken dan de viennetta, ideaal wanneer je iets minder tijd hebt. Versier de taart als extraatje met zilveren of gouden decoratie parels en jouw ijstaart is helemaal in kerstsferen.

Andere aanraders zijn deze kerst tulband of de champagne monchoutaart. Beide taarten zijn een onwijs lekkere recepten voor als dessert, maar ook heel goed te serveren als lekkernij voor bij de koffie! Het ideale van een (ijs)taart is dat je de taart heel goed een dag van tevoren al kunt bereiden, zodat je ‘m op het moment suprême alleen nog hoeft aan te snijden.

Pistache-chocoladeviennetta met karamel
Pistache-chocoladeviennetta met karamel

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Melk
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?