Beef tataki
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Beef tataki salade met avocado en krokante gember

Voor beef tataki richten we onze blik op Japan. Daar weten ze namelijk al lang dat het een goed idee is om biefstuk superkort aan te bakken zodat de binnenkant nog mooi rauw blijft. Vervolgens wordt het vlees in dunne plakjes gesneden om te serveren met een knaller van een Aziatische dressing. Wij gebruiken dit principe hier als basis voor een lekkere beef tataki salade, die we aankleden met ponzu, avocado en krokante gember. Om je vingers bij af te likken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept beef tataki salade met avocado en krokante gember

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Schil de gember en snijd in dunne juliennereepjes. Doe ze samen met de helft van het zout in een kommetje en schep goed door elkaar. Verhit 4/5 van de plantaardige olie in een pan op medium tot hoog vuur en voeg de reepjes gember toe zodra de olie heet is. Bak de gember ongeveer 3 min., of tot het goud kleurt. Schep onmiddellijk uit de olie en laat uitlekken op een bord met een vel keukenpapier.
2
Halveer de avocado, verwijder de pit en haal het vruchtvlees eruit. Snijd in halve maantjes. Schil de komkommer, halveer en lepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in halve maantjes. Snijd de rode peper in dunne ringetjes.
3
Bestrijk de biefstuk langs beide kanten met de overige plantaardige olie en bedek met de zwarte peper en het overige zout. Laat een pan met dikke bodem (liefst gietijzer) op hoog vuur flink heet worden. Leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten aan, ongeveer 1 à 2 min. per kant. Haal onmiddellijk van het vuur en leg 1 min. in de vriezer zodat de garing stopt.
4
Haal de biefstuk uit de vriezer en snijd met een scherp koksmes in dunne plakjes. Serveer op een serveerschaal en leg er de stukjes avocado en komkommer tussen. Pluk de blaadjes van de koriander. Lepel de ponzu op het vlees en garneer met de krokante gember, rode peper en koriander.

Tip: houd je niet van pittig eten? Verwijder dan de zaadjes uit de rode peper!

De Japanse keuken

Verfijnde smaken, die vind je terug in de Japanse keuken. Veelgebruikte ingrediënten zijn rijst, vis, groenten en sojaproducten zoals tofu en miso. Een belangrijk aspect in de Japanse keuken is de versheid van ingrediënten en gerechten. Er wordt gewerkt met seizoensgebonden producten, waardoor de versheid mede tot stand komt. Umami, de vijfde basissmaak, speelt een cruciale rol in de Japanse keuken. Gerechten die je veel terug ziet komen zijn natuurlijk sushi en sashimi, maar ook tempura, waarbij groenten of zeevruchten licht gefrituurd worden. Dit zorgt voor een knapperige textuur. De Japanse keuken is een keuken waarin je nieuwe dingen blijft ontdekken!

Heerlijke gerechten uit de Japanse keuken

Sashimi is één van de gerechten die veel voorkomt in de Japanse keuken. Deze sashimi met wasabi, gember en sojasaus is echt een aanrader. Voor deze sashimi gebruiken we het rugstuk van de Dutch Yellowtail. Een enorm mals stuk vis en heerlijk in combinatie met sojasaus, wasabi en ingelegde gember. Daarnaast mag sushi natuurlijk niet ontbreken. Probeer eens deze sushi met ossenhaas en zelfgemaakte teriyakisaus. Zelf sushi maken is ontzettend leuk en daarna nog lekkerder dan wanneer je het afhaalt of bestelt!

Liefhebber van zoet? Maak dan eens deze Japanse cheesecake. Een heerlijke, luchtige cheesecake die je met maar 7 ingrediënten maakt. Na 30 minuutjes voorbereiding schuif je de Japanse cheesecake in de oven voor een uur. Laat het daarna goed afkoelen, voordat je ‘m aansnijdt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Pinda
  • Gluten
  • Vis
  • Sesamzaad
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via