In samenwerking met:
gegrilde entrecote met kerstboter
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Gegrilde entrecote met kerstboter

Een goed stuk vlees mag voor velen van ons niet ontbreken op de kersttafel. Deze gegrilde entrecote met kerstboter is echt een aanrader! De kerstboter maak je zelf van rode peper, bieslook en roomboter. Serveer met een goed gebakken stuk entrecote en eventueel wat aardappeltjes of een ander lekker bijgerecht.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gegrilde entrecote met kerstboter

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Verwijder de steel en zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Hak de bieslook fijn.
2
Roer de rode peper en bieslook door ¾ van de roomboter. Schep de roomboter op een stuk bakpapier en maak er een rol van. Rol de uiteinden van het bakpapier dicht als een toffee en leg de kerstboter in de koelkast om op te stijven.
3
Verhit de overige roomboter in een grillpan. Gril de entrecote in 8 min. tot de gewenste garing. Breng op smaak met peper en zout. Haal de entrecote uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
4
Snijd de entrecote in plakjes. Verdeel over de borden en leg er een plakje kerstboter op.

Tip: je kunt de entrecote ook op de barbecue grillen voor een extra lekkere smaak.
Tip: maak de boter een dag van tevoren.

De lekkerste delen van een rund

De meest malse delen van een rund zijn die delen van het dier die minder worden belast en goed dooraderd zijn met intramusculair vet. Hier zijn enkele van de meest malse delen van een rund:

  1. Ossenhaas: dit is het meest malse deel van het rund. De ossenhaas is gelegen langs de rug en is zeer mager, wat bijdraagt aan de malsheid. Een heerlijk recept met ossenhaas, is deze risotto van orzo met ossenhaaspuntjes.
  2. Entrecote: de entrecote bevindt zich tussen de ribben en de lende van het rund. Het is van nature goed dooraderd met vet, wat bijdraagt aan de malsheid en smaak. Naast deze entrecote met kerstboter, is ook dit recept voor entrecote met bearnaisesaus en zoete aardappelfriet een aanrader. Of kies voor hete bliksem met een twist en ga voor de hete bliksem met entrecote en rode wijnsaus.
  3. Tournedos: dit is een klein, rond stukje vlees dat wordt gesneden uit het dikste gedeelte van de ossenhaas. Het is bijzonder mals en wordt vaak beschouwd als een van de meest smaakvolle delen van het rund.
  4. Kogelbiefstuk: dit deel bevindt zich tussen de ribben en de lende. Het is over het algemeen mals en heeft een goede smaak.
  5. Biefstuk: deze snit bevindt zich langs de rug en is van nature mals en sappig. Probeer eens deze biefstuk in pittige marinade.
  6. Runderlende: dit deel bevindt zich in het bovenste gedeelte van de rug en bevat de bekende delen zoals de T-bone steak en porterhouse steak. Het is een mals gedeelte.
  7. Short ribs: deze bevinden zich langs de ribben en kunnen erg mals worden als ze langzaam worden gegaard.

Bij het bereiden van rundvlees is het belangrijk rekening te houden met de kookmethode. Bij langzaam garen op lage temperatuur kunnen zelfs minder malse delen van het rund heerlijk mals en smaakvol worden.

Meer inspiratie

Op zoek naar een mals vlees gerecht, maar heb je weinig tijd om het te bereiden? Dan zijn de slowcooker recepten ideaal. Bekijk de pagina voor meer receptinspiratie en laat de slowcooker het werk doen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via