Hoisin speklapjes met zoetzure salade en rijst
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hoisin speklapjes met zoetzure salade en rijst

Dit gerecht is een echt smaakbommetje door de hoisin speklapjes. De marinade voor de speklapjes maak je gemakkelijk zelf met knoflook, sojasaus en hoisinsaus. Combineer de speklapjes met een zoetzure komkommer-wortelsalade & rijst en proef zelf de heerlijke Aziatische smaken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept hoisin speklapjes met zoetzure salade en rijst

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Pel en hak de knoflook fijn. Meng de knoflook met de sojasaus en hoisinsaus. Marineer de speklapjes in deze marinade voor 15 min.
2
Verwarm in een pan de azijn met de kristalsuiker tot de suiker is opgelost. Laat vervolgens iets afkoelen. Snijd ondertussen met behulp van een mandoline of kaasschaaf de komkommer en wortel in lange linten. Verwijder eventueel de zaadjes uit de rode peper en snijd in schuine ringen. Meng de komkommer, wortel en rode peper met de azijn.
3
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Neem de speklappen uit de marinade. Bak het spek 2 min. aan beide kanten aan. Draai het vuur laag, voeg de marinade toe aan de pan en gaar 10 min. verder.
4
Kook ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Pluk de koriander en hak grof.
5
Serveer de speklapjes met de witte rijst en zoetzure groenten. Maak het gerecht af met de koriander.

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Hoisin is een donkere, zoete saus gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode peper, suiker en zout. De saus wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, met name in de Chinese keuken. Het heeft een complexe smaak die zoet, zout, hartig en een vleugje umami combineert. Het heeft een dikkere consistentie, vergelijkbaar met barbecuesaus, en een diepe bruine kleur.

De veelzijdigheid van hoisinsaus maakt het geschikt voor verschillende toepassingen in de keuken. Het wordt vaak gebruikt als marinade of glazuur voor geroosterd vlees, zoals Pekingeend, varkensvlees of kip. Deze slawraps met hoisinkip en groenten zijn hier een goed voorbeeld van. Een koolhydraatarm gerecht dat barst van de verschillende smaken. De saus voegt een rijke smaak en glans toe aan het vlees. Ook kun je vis er heel goed in marineren, zoals in dit recept voor Oosterse zalmfilet met spruitjes en rijst. Door de hoisinsaus krijgt de vis een lichtzoete smaak en een klein krokantje. Of je hoisinsaus nu gebruikt in vlees- of visgerechten of in vegetarische gerechten met lekker veel groenten, het is een echte smaakmaker!

Daarnaast wordt hoisinsaus vaak gebruikt als dipsaus bij gerechten zoals loempia’s, dumplings, gegrilde kebabs of als smaakmaker in roerbakgerechten. Het kan ook dienen als een smaakvolle toevoeging aan noedelgerechten, zoals Chow Mein of Pad Thai. Bovendien wordt hoisinsaus soms gebruikt als een smaakmaker voor soepen, sauzen en dressings, waar het een diepe umamismaak toevoegt.

Kortom, hoisinsaus is een smaakvolle en veelzijdige saus die kan worden gebruikt als marinade, glazuur, dipsaus of smaakmaker in verschillende gerechten uit de Aziatische keuken. Het voegt een heerlijke zoete, hartige en complexe smaak toe aan maaltijden.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via