Tarte Tatin Met Sjalotjes Kastanjes En Rode Biet Horiz
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Tarte tatin van sjalot, kastanjes en rode biet

Een hartige tarte tatin? Jazeker! Met deze tarte tatin met sjalot, kastanjes en rode biet tover je een plantaardig voorgerecht op de dinertafel. Smaakt heerlijk en ziet er ook nog eens prachtig uit. Perfect voor het kerstdiner!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept tarte tatin van sjalot, kastanjes en rode biet

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de sjalotjes en halveer. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de olijfolie en wat peper en zout over de sjalotjes en rooster 15 min. in de oven. Halveer de gekookte bietjes, voeg samen met de gekookte kastanjes toe op de bakplaat en rooster nog 5 min.
2
Verhit ondertussen op laag vuur de kokosbloesemsuiker met de balsamicoazijn en het water in een pannetje. Roer af en toe (maar niet te vaak) tot er karamel ontstaat. Schenk de karamel in een dichte quiche- of taartvorm.
3
Schep de kastanjes, sjalotten en bieten in de taartvorm. Pluk de blaadjes van 2/3 van de tijm en strooi deze over het groentenmengsel. Rol het bladerdeeg uit over het groentemengsel. Zorg ervoor dat het bladerdeeg de hele vorm bedekt. Stop het in bij de randjes. Maak een kruisje in het midden voor de hete lucht en bak de tarte tatin in 30 min. goudbruin.
4
Laat 15 min. afkoelen. Keer de tarte tatin om op een groot bord, bestrooi met het overige takje tijm en serveer met extra peper en zout.

Een omgekeerde taart

Tarte tatin is een heerlijk Frans gebak dat zijn oorsprong vindt in het schilderachtige dorpje Lamotte-Beuvron in de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat de zussen Stephanie en Caroline Tatin per ongeluk deze verrukkelijke taart creëerden in hun hotel-restaurant, dat destijds een populaire ontmoetingsplaats was voor jagers en reizigers. Een geluk bij een ongeluk!

Het bijzondere aan tarte tatin is dat het een omgekeerde taart is. In plaats van de traditionele methode waarbij de vulling boven op het deeg wordt geplaatst, begint men bij tarte tatin met het karamelliseren van suiker en boter in een ovenbestendige pan. Daarna worden de vruchten, meestal appels, in dit rijke mengsel gelegd, bedekt met een laagje deeg en gebakken tot het deeg goudbruin is. Wat deze taart zo speciaal maakt, is de combinatie van de knapperige, gekarameliseerde bovenkant met de zachte, sappige vruchten onderaan. Het proces van karamelliseren geeft de appels een rijke smaak en zorgt voor een heerlijke siroop die de hele taart doordrenkt.

Tarte tatin wordt vaak geserveerd met een royale lepel crème fraîche of een bolletje vanille-ijs, wat de perfecte tegenhanger vormt voor de zoete en rijke smaken van de taart. Het is een traktatie die het beste warm geserveerd kan worden, zodat de karamel nog smeuïg is en het deeg lekker knapperig. Naast appel kan je er ook voor kiezen om peer of ananas te gebruiken, of een hartige tarte tatin te maken zoals dit recept of deze lekkere tarte tatin van gekarameliseerde pompoen. Beide recepten zijn heerlijk om te maken als starter van een feestelijk en smaakvol kerstdiner met vrienden of familie.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Gluten
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?