In samenwerking met:
Kip tikka masala met rijst en amandelschaafsel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
50 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Kip tikka masala met rijst en amandelschaafsel

Tikka masala is een curry die bestaat uit een tomatensaus en kruiden. Dit kunnen allerlei kruiden zijn en in dit recept is gekozen voor Garam Masala. Heerlijk in combinatie met rijst en als topping geroosterde amandelen en vers gesneden koriander.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept kip tikka masala met rijst en amandelschaafsel

Kookmodus
Bereidingstijd
50 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
50 min
Kookmodus
1
Pel en pers de knoflook, schil de gember en snijd fijn. Pel en snipper de ui. Meng de helft van de geperste knoflook, de helft van de gember, yoghurt, 2/3 van de Verstegen World Spice Blend Garam Masala, Verstegen Kurkuma en het Verstegen Zeezout door elkaar. Snijd de kippendijen in stukken van 3 bij 3 cm en meng door de marinade. Laat minimaal 30 min. staan.
2
Verhit de helft van de zonnebloemolie in de pan en bak de kip 10 min. met de marinade. Schep daarna uit de pan. Verhit de resterende olie in een andere pan en fruit de ui en resterende knoflook glazig. Voeg de resterende gember, resterende Verstegen World Spice Blend Garam Masala en de tomatenpuree toe en bak 2 min. mee. Voeg de kip, tomaten passata en de kokosmelk toe en laat 15 min. koken op laag vuur.
3
Breng ruim water aan de kook in een pan en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
4
Verhit een pan zonder olie en rooster het amandelschaafsel goudbruin en haal uit de pan.
5
Serveer de tikka massala met de rijst, koriander en het amandelschaafsel.

De oorsprong van Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Het bestaat uit gegrilde stukjes kip, genaamd “tikka”, die worden geserveerd in een romige en pittige tomatensaus. Het gerecht is bekend om zijn rijke smaak en aromatische kruiden. De oorsprong van Kip Tikka Masala is enigszins controversieel en er zijn verschillende theorieën over waar het gerecht precies vandaan komt. Het wordt algemeen beschouwd als een gerecht dat is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, met invloeden uit de Indiase keuken.

Een populaire theorie is dat Kip Tikka Masala per ongeluk werd gecreëerd in Glasgow, Schotland, in de jaren zestig. Het verhaal gaat dat een klant in een Indiaas restaurant tikka (gegrilde stukjes kip) bestelde, maar klaagde dat het te droog was. De kok, om de klant tevreden te stellen, besloot de kip te serveren in een romige tomatensaus, die hij improviseerde met behulp van tomatensoep. De klant was enthousiast over de nieuwe creatie en zo zou Kip Tikka Masala zijn ontstaan. Een andere theorie is dat het gerecht zijn oorsprong vindt in India, maar dat het is aangepast aan de smaak van de Britse curryliefhebbers. Het zou gebaseerd zijn op traditionele Indiase gerechten zoals Butter Chicken en Murgh Makhani, waarbij gegrilde kip wordt geserveerd in een romige tomatensaus. Natuurlijk zijn er ook vegetarische varianten op dit overheerlijke gerecht, zoals deze tikka masala met kikkererwten en bloemkool tikka masala.

Ongeacht de oorsprong heeft Kip Tikka Masala snel populariteit verworven en is het uitgegroeid tot een van de meest geliefde currygerechten. Het wordt nu wereldwijd gegeten en aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via