MIni Tartes Tatins Makreel Liggend Low Res 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Mini tarte tatins met makreel, tomaat en citroen

Wij durven te wedden dat je je tarte tatin nog nooit eerder op deze manier hebt gegeten. Dat wil zeggen: in miniformaat en belegd met makreel, tomaat, citroen en tijm. In deze mini tarte tatins komt het beste van de Mediterrane keuken samen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept mini tarte tatins met makreel, tomaat en citroen

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor tot 180°C. Pel de sjalotten en snijd in halve maantjes.
2
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en roer met een houten lepel tot de tomatenpuree zich een beetje heeft vermengd met de olie. Voeg de sjalot toe en roer goed. Laat 5 min. bakken of tot de sjalotringen mooi zacht zijn. Zet op het laagste vuur en laat geduldig verder zacht worden.
3
Rol het bladerdeeg uit en gebruik een uitsteekvormpje (of glas) ter grootte van de openingen van de muffinvorm om acht rondjes uit het bladerdeeg te prikken. Gebruik een mesje om de rondjes uit het bladerdeeg te snijden.
4
Verdeel de sjalotten over de bodems van de muffinvormen. Verdeel de makreel daarop en bedek elk vormpje met een rondje bladerdeeg. Prik een gaatje in elk rondje bladerdeeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Zet de muffinvorm op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Bak in 25 à 30 min. gaar.
5
Haal de tartes tatins uit de oven en leg er een bord op. Draai de muffinvorm om zodat de mini tartes tatins op het bord vallen.
6
Snijd de schil van de gekonfijte citroen in dunne reepjes en ris de blaadjes van de takjes tijm. Top de mini tarte tatins af met de gekonfijte citroen en de tijm.

Alles over tarte tatin

Het klassieke recept voor tarte tatin is eigenlijk een Frans dessert. Het bestaat uit gekarameliseerde appels, bedenkt met bladerdeeg. Dit wordt vervolgens afgebakken in de oven waardoor het deeg goudbruin en knapperig wordt. Na het bakken wordt de taart omgedraaid zodat de gekarameliseerde appels bovenop liggen. Het resultaat? Een prachtig glanzende bovenkant! Het lekkerst is om deze klassieke tarte tatin warm te serveren. Combineer het met een bolletje ijs of slagroom om het feest compleet te maken! Tegenwoordig wordt echt niet alleen maar de klassieke tarte tatin gemaakt, maar wordt dit gerecht ook op veel manieren hartig gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn natuurlijk de mini tarte tatins met makreel, tomaat en citroen.

Meer heerlijke tarte tatin recepten

Twee andere verrukkelijke versies voor zoete tarte tatins zijn deze snelle tarte tatin met peer en kaneel en de tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone met limoen. Die laatste is vooral in de zomer een echte aanrader. Hét perfecte toetje na een gezellige barbecue!

Wil je de tarte tatin liever serveren als onderdeel van een diner? Kies dan voor een hartige versie zoals deze tarte tatin van ui of een vijgen tarte tatin met schapenkaas. De tarte tatin is heerlijk als voorgerecht, terwijl je de vijgen tarte tatin gemakkelijk maakt voor op een doordeweekse avond. Ook lekker: gepofte knoflook witlof tarte tatin. Door de knoflook in de oven te poffen, krijgt het een heerlijke lichtzoete smaak die heerlijk is in combinatie met de witlof. Een aanrader voor wanneer de witlof in het seizoen is!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.