Tonijn Tataki
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Tonijn tataki

Gasten over de vloer? Met tonijn tataki zet je een luxueus voorgerecht met grote wauw-factor op tafel. Tip: met verse tonijn wil je geen risico’s nemen; koop je tonijn dan ook zo vers mogelijk, liefst de dag zelf nog bij de visboer.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept tonijn tataki

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
10 min
Kookmodus
1
Pel de knoflook en snijd in fijne plakjes.
2
Verhit 4/5 van de zonnebloemolie op heet vuur en frituur de knoflookplakjes goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.
3
Snijd het groen van de stengels bosui in mooie sliertjes. Tip: door ze in ijswater te leggen, krullen ze mooi op. Pers het sap uit de limoen en meng met de ponzu.
4
Verhit de overige zonnebloemolie in een pan op hoog vuur en schroei de tonijn langs beide kanten. Dit duurt ongeveer 15 sec. per kant. De buitenkanten moeten gaar zijn, de binnenkant nog mooi rauw.
5
Leg de tonijn op een snijplank en laat 1 min. afkoelen. Snijd met een scherp mes in mooie dunne plakken en verdeel in waaiers over borden.
6
Schenk de ponzudressing rond de tonijn tataki en maak het gerecht af met de sliertjes bosui, de gefrituurde knoflook en het sesamzaadjes.

Heerlijke voorgerechten uit de Aziatische keuken

Aziatische voorgerechten bieden een verfijnde start van elk uitgebreid diner, met een perfecte balans van smaken en texturen. Van lichte en frisse opties tot hartige en umami-rijke hapjes, deze voorgerechten maken indruk op elke tafel. Een van de meest geliefde keuzes is tataki, een Japanse specialiteit waarbij vis kort wordt dichtgeschroeid en vervolgens in dunne plakjes wordt geserveerd. Een onwijs lekker recept en helemaal niet moeilijk om te maken!

Tonijn tataki is een favoriet onder tataki-liefhebbers. De vis wordt vaak gemarineerd in sojasaus en sesamolie, licht gebakken en geserveerd met een garnering van bosui, sesamzaadjes en een frisse ponzudressing. Het resultaat is een verfijnd gerecht dat smelt in je mond. Naast tataki zijn er talloze andere populaire Aziatische voorgerechten. Denk aan:

  • Gyoza: Japanse dumplings gevuld met varkensvlees, kip of groenten, perfect gebakken of gestoomd. Maak eens deze kip gyoza of ga voor een twist met smashed gyoza met garnalen.
  • Edamame: gezonde sojaboontjes bestrooid met zeezout, een eenvoudige en smaakvolle snack. Vaak worden deze boontjes geserveerd als bijgerecht bij sushi recepten.
  • Springrolls: Vietnamese rijstpapierrolletjes gevuld met verse groenten, garnalen of kip, geserveerd met een zoetzure dip. Deze springrolls met tonijn en gembermayonaise zijn een echt aanrader. Vol van smaak en lekker voor het diner.
  • Sashimi: dun gesneden rauwe vis, zoals zalm of tonijn, geserveerd met sojasaus en wasabi. Onze favoriet: sashimi met wasabi, gember en sojasaus!
  • Tempura: licht gefrituurde groenten of garnalen in een knapperig beslag, ideaal met een sojadip.

 

Naast tonijn kan je ook kiezen voor vlees. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke beef tataki salade met avocado en krokante gember. Het vlees wordt net als bij de tonijn aan de buitenkant dichtgeschroeid, terwijl de binnenkant nog heerlijk mals blijft.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Vis
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via