• Home
  • Lifestyle
  • Vijgen, druiven en bramen: verwerk ze in recepten!
Flammkuchen met beenham en vijgen
Lifestyle

Vijgen, druiven en bramen: verwerk ze in recepten!

De herfst is begonnen! Dat merk je meteen aan de vijgen, druiven en bramen die volop verkrijgbaar zijn. Waar bramen lekker zoet met een klein fris zuurtje zijn, zijn druiven zoet, maar sappig en vijgen zoet, maar zacht. De vruchten zijn allemaal verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze zijn nu op hun best! 

Vijgen: toepasbaar in zoete én hartige recepten

De vijgen zijn eindelijk in het seizoen! Heb je ze in huis, dan is het fijn om antwoord te krijgen op de vraag: wanneer zijn vijgen rijp? Dat kan je makkelijk checken door te voelen! Een rijpe vijg voelt iets zachter aan. Wanneer ze zacht zijn, zijn ze goed vanbinnen en kan je de vijg eten. Denk je nu ‘hoe eet je vijgen?’. Je kan ze los uit het vuistje eten of in plakken snijden, met én zonder schil! Verse vijgen zijn heerlijk om toe te voegen aan een salade recept of op een kaasplankje. Verder zijn er nog een hoop andere lekkere recepten met vijgen! Probeer eens dit vijgen recept: vijgen tarte tatin met schapenkaas.  

Burrata dip

Druiven: veelzijdig en fris

Een vrucht waar je alle kanten me op kan, is de druif. Druiven worden gebruikt om wijn mee te maken, maar je kan er nog veel meer mee! Belangrijk is om vooraf te kiezen of je recepten met blauwe druiven of met witte druiven wilt maken. De blauwe druif is zoeter, bevat meer vezels en is voller van textuur dan de witte druif. De witte druif bevat wél minder suiker dan de blauwe druif. Op de vraag ‘zijn druiven gezond?’ kunnen we dan ook zeggen: ja! Hoewel ze weinig vitamine C leveren, zitten ze vol voedingsvezels en kalium. Genoeg redenen om recepten met druiven te maken. Ga bijvoorbeeld voor deze burrata dip met rode druiven, lekker voor bij de borrel. 

Wentelteefjes met bramensaus

Zoete bramen

De braam is zoet van smaak en heeft een klein zuurtje. Heerlijk om te verwerken in desserts of als topping voor het ontbijt! We hebben genoeg lekkere recepten met bramen voor je om eens te proberen. Denk aan wentelteefjes met bramensaus en deze  appel-bramen crumble. Ook in recepten voor het diner komen bramen goed tot hun recht. Probeer bijvoorbeeld deze runderstoof met aardappelpuree en bramen, een perfect stoofgerecht voor het begin van de herfst. 

crostini met vijgenjam en parmaham

Bewaren en verwerken

Heb je nog vijgen, druiven of bramen liggen? Verwerk ze eens in jam, chutney of compotes! Je eigen jam maken is helemaal niet moeilijk. Zo kan je vijgenjam maken of een vijgen chutney om te serveren bij een blokje kaas. Druiven zijn ideaal om druiven jam recept te maken en te combineren met citrus of vanille. Wil je bramen jam maken? Ga voor een klassiek recept of kies voor iets nieuws met een bramen rabarber jam! Liever jam maken zonder suiker? Dat kan ook zeker! Laat de suiker achterwege en kies voor natuurlijke suikers van de vruchten. 

Bladerdeeghapjes met vijgen, gekarameliseerde ui en gorgonzola

Deze bladerdeeghapjes combineren zoete vijgen met gekarameliseerde ui en pittige gorgonzola in een knapperig jasje. De romige kaas en aromatische tijm versterken de smaak. Perfect als borrelhapje met een heerlijk balans tussen zoet en hartig.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via