Citroencouscous met ovengroenten
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Citroencouscous met ovengroenten

Couscous is perfect voor de avonden waarop je een snelle maaltijd op tafel wil zetten. Het heeft een ontzettend korte bereidingstijd en het is bovendien op veel verschillende manieren te gebruiken. Deze citroencouscous boordevol groenten is een vegetarische parel waar je elke dag van de week van kunt genieten. De rode ui, puntpaprika’s, courgette en aubergine worden bereid in de oven, wat zorgt voor nóg meer smaak.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept citroencouscous met ovengroenten

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snijd de rode ui in grove stukken. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken. Halveer de courgette en aubergine en snijd in grove stukken. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de helft van de olijfolie, de helft van het paprikapoeder, het knoflookpoeder en peper en zout. Mix alles goed door elkaar en bak de groenten 20 min. in de oven.
2
Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de peterselie grof. Pers het sap uit de citroen.
3
Verhit de overige olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de vegetarische balletjes rondom goudbruin. Voeg de geroosterde groenten, couscous, het overige paprikapoeder, de helft van de peterselie en het sap van de citroen toe. Mix alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de couscous over de borden en garneer met de overige peterselie.

Tip: liever vegan? Vervang de vegetarische balletjes dan voor een plantaardige variant!

Wat is couscous?

Couscous is een traditioneel Noord-Afrikaans gerecht dat bestaat uit kleine korreltjes gemaakt van gemalen durumtarwe. Het wordt vaak geserveerd als een basis voor verschillende stoofschotels, groenten en vleesgerechten. Couscous is populair in landen zoals Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. Het wordt bereid door de korrels te stomen of te koken, waardoor ze licht en pluizig worden. Couscous kan zowel als hoofdgerecht als bijgerecht worden gegeten en is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid en snelle bereidingstijd. Het kan op smaak worden gebracht met kruiden, sauzen en groenten.

Wat is parelcouscous?

Parelcouscous is een variant van couscous die qua uiterlijk en textuur verschilt van de traditionele fijne korrelige couscous. Parelcouscous bestaat uit kleine bolletjes gemaakt van durumtarwe, maar ze zijn groter en ronder dan de kleinere korrels van gewone couscous.

Parelcouscous wordt vaak als een pasta beschouwd en heeft een zachtere textuur en een licht nootachtige smaak. Het wordt meestal gemaakt door de tarwekorrels te rollen en te coaten met tarwebloem, waardoor ze worden gedroogd tot stevige kleine bolletjes. Deze bolletjes worden vervolgens gekookt, gestoomd of gebakken, vergelijkbaar met de bereiding van gewone couscous.

Meer lekkere gerechten met couscous

Naast deze verrukkelijke citroencouscous met ovengroenten hebben we meer gerechten met couscous op Eatertainment staan. Eén van onze favorieten is een pittige makreelcouscous met sugar snaps. Dit recept zet je binnen 20 minuten op tafel en zit boordevol groenten. denk aan sugar snaps, maar ook mais en komkommer. Ook lekker: paprikastoof met couscous en feta. Het kleurrijke gerecht maak je in één pan, lekker makkelijk en weinig afwas! Naast couscous recepten hebben we er ook een aantal met parelcouscous. denk aan deze parelcouscousbowl met Marokkaanse kip en abrikozen, waarbij de kip heerlijk wordt gemarineerd in Ras el Hanout kruiden. Of wat dacht je van parelcouscous met harissa gehaktballen? Meer inspiratie krijgen? Bekijk hier al onze couscous recepten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.