Hard Seltzer Perzik Citroen Met Fruitijsblokjes
Baked oats

De dagen worden langer, de vogels beginnen te fluiten en de zon laat zich steeds vaker zien: het is lente! Tijdens deze zonnige lentemaanden houden we van frisse gerechten met seizoensgroenten en -fruit.

Op deze pagina inspireren je met heerlijke, frisse recepten met seizoensgroenten en -fruit in de hoofdrol. Van het witte goud tot rood fruit, ontdek de lekkerste recepten, verkoelende drankjes en leuke DIY’s.

Upside Down Rabarbercake

Seizoensgroenten

Het is vaak goedkoper om groenten uit het seizoen te kopen. Ze worden namelijk in eigen land gemaakt, wat stukken beter is voor het milieu. Oh ja, ze zijn ook nog eens veel lekkerder! Genoeg redenen om te koken met seizoensgroenten. Denk aan rabarber, peultjes, asperges en courgette. Maak bijvoorbeeld deze verrukkelijke rabarbercake, erg lekker door de friszure smaak.

Een typische lentegroente zijn asperges! De aspergeplant geeft twee soorten asperges: de witte en de groene variant. Het verschil zit hem in het groeien. De witte asperges, ook wel het witte goud genoemd, groeit onder de grond, terwijl de groene asperges boven de grond groeien. Dat proef je terug in de smaak! Witte asperges zijn zacht van smaak, terwijl groene asperges een sterkere smaak hebben. Welke je ook kiest: dit seizoen zit je goed!

Bramen cheesecake ijs

Typisch lentefruit

Ook in de lente zijn er weer genoeg soorten fruit die een stuk goedkoper zijn dan in de donkere maanden. De warme lentezon werkt namelijk hard om zachte fruitsoorten te maken. Langzaam maar zeker komen de grote bakken aardbeien, bramen en frambozen weer tevoorschijn. Haal een bakje bramen in huis en maak bramen cheesecake ijs. Perfect om tijdens de warmere dagen mee af te koelen!

Aardbeien, frambozen, kiwi: wij houden van vitamientjes tijdens de zonnige lentedagen. Stuk voor stuk is het seizoensfruit tijdens de lente op hun lekkerst. Met deze fruitige frisse recepten zit je deze maanden zeker goed! Maak bijvoorbeeld een plaattaart vol zomers fruit of combineer het beste van twee werelden met elkaar in een boerencake: asperges en aardbeien.

Verkoelende drankjes

Niets is er lekkerder dan een verkoelend drankje drinken op een warme lentedag. Van heerlijke mocktails & cocktails tot frisse drankjes, wij hebben heerlijke recepten voor je klaarstaan waar je vrolijk van wordt. Van zelfgemaakte aardbeiensiroop tot limonade met een twist, lekker zijn deze drankjes zeker.

Een heerlijk lente recept

Start de lente met een overheerlijke frisse salade. Het zonnetje komt namelijk steeds meer door, dat betekent dat het tijd is om de frisse lente salade op tafel te serveren. In slechts 25 minuten kun je deze salade op tafel serveren en is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Ga jij aan de slag?

Wanneer begint de lente?

Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint in Nederland de lente. De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. Deze dag zien wij dan ook als het begin van de lente! Wanneer we kijken naar de meteorologische lente, begint het op 1 maart. Hier wordt gekeken naar de seizoenen om ze zo beter met elkaar te vergelijken.

Wanneer is het lente?

De lente begint bijna ieder jaar op 20 maart en duurt tot en met 21 juni, dan start de zomer. Omdat de aarde er niet altijd precies 365 dagen over doet om een rondje rondom de zon te maken, kan het zijn dat de lente pas op 21 maart begint.