Gevuld Eitje Met 'nduja1
Lifestyle

Hoe weet je of een ei nog goed is?

Stel: je hebt nog een aantal eieren in huis, maar je hebt geen idee hoe oud ze al zijn. Zijn de eieren nog goed, of kan je ze beter weggooien? Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om te checken of een ei nog vers is. In deze blog vertellen we je alles over de houdbaarheid van eieren, hoe je zelf kan testen of een ei nog goed is en of je eieren het beste in de koelkast bewaart of daarbuiten. Ook leggen we uit hoe het zit met eieren over datum en hoe lang een gekookt ei eigenlijk houdbaar is. 

Salade niçoise met smashed potatoes en zalm

Houdbaarheid eieren

Hoe lang zijn eieren houdbaar? Over het algemeen zo’n 3 tot 4 weken na de legdatum. Wanneer je eieren bewaart in de koelkast, het liefst in de originele doos, zijn eieren het langst houdbaar. Maar hoe lang blijven eieren goed? En wanneer zijn eieren nog goed om te gebruiken? Dat test je eenvoudig met water. Leg een ei in water en kijk wat er gebeurt. Zinkt het ei? Dan is het vers. Blijft het ei drijven? Dan is het bedorven.  

De houdbaarheid van eieren hangt dus af van hoe je ze bewaart. Vraag je je af: hoe kan je zien of een ei nog goed is? Dan is de watertest dé manier om hierachter te komen.

Gehaktbrood met hele eieren

Hoe lang blijft een gekookt ei goed?

Blijft er een gekookt ei over van het ontbijt of de lunch? Dan vraag je je misschien af: hoe lang blijft een gekookt ei goed? In de koelkast is een hardgekookt ei zo’n 5 tot 7 dagen houdbaar. Laat het ei voordat je het in de koelkast legt eerst goed afkoelen. Is het ei al gepeld? Dan is het iets minder lang houdbaar, meestal zo’n 2 tot 3 dagen. Zorg ervoor dat je gepelde eieren luchtdicht bewaart, bijvoorbeeld in een goed afgesloten bakje.

Korean Bbq Beef Rice Stack2

Moeten eieren in de koelkast?

Eieren bewaren in de koelkast is zeker aan te raden. Hoewel eieren in de supermarkt vaak ongekoeld liggen, kan je ze thuis het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze langer vers én verklein je de kans op bacteriegroei. Let op: een ei dat al koud is geweest, kan je beter niet meer op kamertemperatuur leggen vanwege condensvorming. Dit kan ervoor zorgen dat bacteriën naar binnen dringen door de schaal heen. 

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via