Vaak komen gerechten met avocado uit de Mexicaanse keuken, zoals wraps, burrito’s of nacho’s. Er wordt meestal gelijk gedacht aan guacamole, maar je kan avocado voor véél meer gebruiken. Bijvoorbeeld voor een lekkere soep of een pasta met avocado. Maar ook gerechten als een garnalen cocktail met avocado of een gezonde smoothie zijn heerlijk om te maken. Je kan avocado dus voor veel meer gerechten gebruiken. Laat je inspireren en vind je nieuwe favoriete gerecht!
Er zijn veel recepten met avocado, voor elke menugang kan je wel avocado gebruiken. Bijvoorbeeld een tonijntartaar of zalmtartaar met avocado, makkelijk om te maken en lekker als voorgerecht. Maar ook de avocado burger is heerlijk voor het avondeten. Je kan ook een andere kant op en kiezen voor een avocado smoothie.
Ontdek hoe je een makkelijke lunch met avocado op tafel zet, bijvoorbeeld een broodje avocado met biet en kip. Het broodje is binnen 10 minuten gemaakt en is lekker voedzaam. Ook mashed avocado op brood is een heerlijke lunch. Het smashen van de avocado met citroensap en kruiden zorgt voor een andere structuur en smaak, daardoor kan je lekker variëren!
Avocado is een heerlijk ingrediënt voor in een salade. Bijvoorbeeld in deze salade met mango, avocado en gegrilde paprika. Een simpele en frisse salade, lekker als lunch of bijgerecht! Avocado zorgt voor een romige en vullende smaak aan een salade. Het is dan ook bijna overal mee te combineren. Kies bijvoorbeeld voor de gevulde avocado met ei en pittige kip. Erg makkelijk om te maken en harstikke lekker!
Van avocado kan je ook heerlijke spreads en dips maken. Bekijk bijvoorbeeld eens de Mexicaanse tostada’s die besmeerd worden met een avocado spread of deze avocado dip met tortilla chips uit de airfryer. Ook kan je van avocado een heerlijke avocado mousse maken, met kokosmelk en cacao. Maar ook kun je avocado’s gebruiken om olie van te maken voor het koken. Avocado olie geeft namelijk een neutrale maar zachte smaak af. Je kan dus veel meer dan alleen gerechten maken met avocado’s.
In de Mexicaanse keuken kom je vaak wraps met avocado tegen. Hierin kan je veel variatie zien, zoals een heerlijke omelet wrap als lunch met avocado. Ook kunnen er verschillende toppings op de wraps toegevoegd worden: bonen, ananas, entrecote, gamba’s of kip. Je kan toevoegen wat je zelf lekker vindt, het is je eigen feestje!
De avocado staat in de schijf van vijf en wordt beschouwd als een gezonde groente. De voedingswaarde van een avocado (180 gram) zijn 360 kcal, 3,2 gram koolhydraten, 3,6 gram eiwitten en 35 gram vet. Er zitten dus redelijk veel vetten en calorieën in een avocado en weinig koolhydraten. Wel zijn de vetten in een avocado onverzadigde vetten die dus goed voor je zijn. Eet daarom bijvoorbeeld per keer een kwart of halve avocado en bewaar de rest!
Avocado wordt plantkundig gezien als een vrucht omdat het van een boom komt en valt daardoor onder fruit. Toch wordt de avocado ingedeeld bij de groenten omdat het meestal als groente bij gerechten wordt gegeten. Dit noemen we ook wel een vruchtgroente.
Er zijn verschillende manieren om te ontdekken of een avocado rijp is. De eerste manier is kijken naar de kleur van de avocado. Een groene schil betekent dat de avocado waarschijnlijk nog niet rijp is. Een donkerpaarse of zwarte schil betekent dat de avocado wel rijp is. Ook kun je voelen of de avocado rijp is door zachtjes te knijpen in de avocado. Als de avocado hard is, is hij nog niet rijp. Als de avocado zacht aanvoelt, is hij waarschijnlijk wel rijp. Als de avocado heel zacht is, is hij waarschijnlijk overrijp.
Echte avocado’s kan je niet kweken in Nederland, wel kun je een avocadoplant laten groeien. Dit kan je doen door de pit van een avocado in een glas water te leggen voor ongeveer 48 uur. Verwijder daarna voorzichtig de buitenste bruine laag van de pit. Rol de pit hierna in stevig en vochtig keukenpapier. Stop de pit daarna in een plastic zakje en leg het op een warme plek. Check de pit regelmatig, als het keukenpapier droog is, maak je het weer vochtig. Het kan een paar weken duren voordat de pit ontkiemt en er een barst in ontstaat, nog een paar weken later kan er een wortel uit komen. Wanneer de wortel een paar centimeter is moet je hem overplaatsen naar een glazen kiemvaasje of schaaltje zodat de wortels goed naar beneden kunnen groeien en de pit droog blijft. Als de wortel ongeveer 10 centimeter lang is, kun je hem planten in de grond. Houd de pit voor de helft boven de grond. Uiteindelijk heb je je eigen avocadoplant!
Een avocado wordt als gezond beschouwd en staat in de schijf van vijf. De avocado bevat redelijk wat calorieën en veel onverzadigde vetten, dit zijn de vetten die goed voor je zijn. Het eten van een avocado kan je het best per half of per kwart doen en de rest bewaren voor een later moment.
Een onrijpe avocado kan je het best buiten de koelkast bewaren tot hij rijp is. Een rijpe avocado kan je wel bewaren in de koelkast. Als je een avocado hebt opengesneden is het lastig om hem goed te bewaren. Een avocado verkleurt namelijk erg snel als er lucht bij is gekomen. Een halve avocado bewaren doe je luchtdicht in de koelkast. Eet de avocado die overblijft daarom de volgende dag meteen op.
Het snijden van een avocado is redelijk makkelijk als je doorhebt hoe. Begin met het over de helft opensnijden van de avocado, je hebt dan twee keer een halve avocado met aan een kant de pit. De pit kan je op verschillende manieren verwijderen: met je handen, met een lepel of met een mes. Snijd daarna reepjes (of blokjes) in de avocado. Ga vervolgens met een lepel in het vruchtvlees langs de schil zodat je de reepjes (of blokjes) op je lepel hebt liggen. Doe dit bij beide helften en je hebt een gesneden avocado!
Op zoek naar een makkelijk en snel recept met avocado? Dan zijn deze pita’s het antwoord! Het recept heeft een leuke twist want je snijdt de pita’s niet open, maar gebruikt ze als het ware als pizzabodem.