Liefhebbers van een mals vlees opgelet! Entrecote is een smaakvol stuk vlees om écht van te genieten. Of je het nu gegrild, gebakken of van de barbecue serveert, het compleet maakt met saus of het liever naturel houdt, entrecote is zo veelzijdig dat het overal bij past!
Wanneer je een entrecote recept hebt gevonden, is de vraag: hoe ga je het bereiden? De entrecote steak kan je namelijk op diverse manieren maken. Je kan het grillen, maar je kan de entrecote ook op de BBQ bereiden. Je kan entrecote serveren met bearnaisesaus en frietjes van zoete aardappel, maar het is ook heerlijk om op een tortilla met pico de gallo te maken!
Entrecote, ook wel beef entrecote genoemd, is een stuk vlees met een randje vet afkomstig van de ribben van het rund. Meestal is dit de koe, maar soms hebben ze ook kalfs entrecote bij de slager. Entrecote wordt in een dunne steak of als een dikke steak gesneden. De herkomst van entrecote ligt in de Franse keuken waar het traditioneel wordt geserveerd met het bot er nog aan. Tegenwoordig vind je entrecote wel op elke menukaart, ook in Nederland!
Wanneer je entrecote gaat bakken, is het belangrijk om eerst een mooi stuk vlees te kiezen. Met zoveel soorten entrecote is het soms lastig om te kiezen, dus vraag vooral advies bij bijvoorbeeld de slager! Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen voordat je bakt. Vervolgens ga je de entrecote bereiden. Dep het vlees droog en breng op smaak met peper en zout. De entrecote kan je grillen, maar je kan ook entrecote bereiden in de oven. Belangrijk is om de kerntemperatuur van de entrecote in de gaten te houden, of de vuistregel van 1 minuut per centimeter per kant aan te houden. Zo bak je gemakkelijk de entrecote naar wens!
Hoewel velen ribeye en entrecote door elkaar halen, is er toch een verschil tussen deze twee stukken vlees. Entrecote is een mager stuk vlees met een randje vet en wordt uit de lende gesneden (de rug van de koe). Ribeye wordt bij de ribben van de koe weggesneden en heeft geen randje vet. Dit proef je dan ook terug in beide soorten vlees!
Waar de entrecote uit de Franse keuken komt, is de bearnaisesaus ook een klassieker uit Béarn, een streek in het zuiden van Frankrijk. De romige saus met een anijsachtige smaak is heerlijk in combinatie met de entrecote. Serveer met wat zoete aardappelfrietjes en het genieten kan beginnen!
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment