Lifestyle

Alles wat je moet weten over pastel de nata

Wanneer je wel eens in Portugal op vakantie bent geweest, ken je het Portugese gebakje gegarandeerd: pastel de nata. Een heerlijke lekkernij bestaande uit een knapperige bodem met een overheerlijke, zoete roomvulling. Als je het eenmaal geproefd hebt, kan je niet meer van de pastéis de nata afblijven. In deze blog ontdek je er alles over!

Pastel De Nata 1

Het klassieke pastel de nata recept

Hoewel het échte, klassieke recept voor pastel de nata strikt geheim is, kan je het gelukkig zelf thuis heel goed namaken. Op internet ontdek je ontzettend veel pastel de nata recepten. Dit pastel de nata recept komt heel dicht in de buurt van de echte gebakjes die je koopt in Portugal, bijvoorbeeld bij Manteigaria in Lissabon of bij Pastéis de Belém in Belém.

Om pastel de nata te maken, heb je helemaal niet veel én geen gekke ingrediënten nodig. Veel van de ingrediënten heb je zelfs al in huis! Je kan natuurlijk speciale pastel de nata vormpjes gebruiken, maar ook in een cupcake vorm lukken de heerlijke taartjes heel goed. Wanneer ga jij ze thuis maken?

Wat is pastel de nata?

Pastel de nata is één van de bekendste lekkernijen uit Portugal. Het is een ‘bakje’ gemaakt van deeg met daarin een room/custardvulling. De pastéis de nata (het meervoud van ‘pastel de nata’) wordt vervolgens op een hele hete temperatuur kort gebakken in de oven, waardoor het de kenmerkende gele kleur krijgt en bovenop heel licht karamelliseert.

Zo eet je jouw zelfgemaakte pastel de nata

Wil je op een later moment genieten van jouw pastel de nata? Goed nieuws: je kan pastel de nata opwarmen in de oven. Doe dit op een lage temperatuur (150-180°C, afhankelijk van je oven) voor 5 à 10 minuten. Vervolgens zijn jouw pastéis de nata weer zo vers als toen je ze net gemaakt had. Pastel de nata kan je zowel warm als koud eten. Het is zelfs zo dat een perfecte pastel de nata warm én koud superlekker is. Ben je zwanger? Dan stel je jezelf nu vast de vraag: mag je pastel de nata eten als je zwanger bent? Het antwoord is helaas nee. Doordat er eidooiers worden toegevoegd aan deze gebakjes, moet je heel erg uitkijken tijdens je zwangerschap.

Waar komt pastel de nata vandaan?

We hebben het antwoord al verklapt: pastel de nata komt uit Portugal. Om precies te zijn komt het oorspronkelijke pastel de nata recept uit Belém, wat toen nog ver buiten Lissabon lag. De pastéis de Belém, zoals ze in Belém nog steeds genoemd worden, werden begin 19e eeuw al gemaakt. Al een hele lange tijd! Pastel de nata kopen kan je nog steeds in de Pastéis de Belém-fabriek. Dit is dan ook de enige plaats waar de gebakjes zo genoemd mogen worden zoals ze ooit ontstonden. Op andere plekken heten ze pastéis de nata.

Het bekende Portugese gebakje

Ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt en wil je graag zelf aan de slag? Met onderstaand recept lukt het! Haal de ingrediënten aan huis en duik vandaag nog de keuken in om deze heerlijke lekkernij thuis te maken.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via