In samenwerking met:
ZomerShoot Gourmet sfeer
Lifestyle

Samen eten geeft geluk

In de huidige wereld waar we vaak gehaast zijn en druk bezig zijn met onze eigen activiteiten, eten we steeds vaker alleen. Zonde, want samen eten is veel meer dan alleen onze honger stillen! Het is een moment om verbinding te maken, de dag te bespreken en te genieten van elkaars gezelschap. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om samen te eten? In de blog kijken we naar waarom samen eten geluk kan brengen en hoe we deze waardevolle momenten kunnen waarborgen.

Picknicken

Waardevolle momenten

Volgens het onderzoek van HelloFresh geeft samen eten waardevolle momenten en heeft het veel voordelen. Het delen van een maaltijd met geliefden zorgt voor verbinding en ontspanning. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft dit ook uitgewezen. Zo brengt het geluksmomenten en heeft een positieve invloed op onze eetgewoonten.

Volgens het onderzoek van HelloFresh ervaart meer dan de helft van de Nederlanders (55%) geluk tijdens gezamenlijke maaltijden, en geeft 51% aan het liefst met anderen te eten. Slechts een kleine minderheid van 13% geeft aan liever alleen te eten. Voor veel mensen is het echter lastig om gezamenlijke maaltijden te plannen (38%), maar de voordelen ervan zijn duidelijk. Daarnaast blijkt dat samen eten ook motiveert om gezonder te eten. Een op de vijf Nederlanders zegt gezonder te eten wanneer ze in gezelschap zijn, en meer dan een kwart (28%) geeft aan dat de gezonde eetgewoonten van anderen in hun omgeving hen ook stimuleren om gezonder te eten. Dus laten we die gezellige etentjes blijven plannen en genieten van de waardevolle momenten samen aan tafel!

Zorgeloos buiten eten? Zo houd je insecten op afstand!

Voordelen van samen eten

  • Samen eten versterkt de sociale verbinding: wanneer je samen met je geliefden geniet van het diner, creëer je een moment waarop we onze dagelijkse beslommeringen kunnen bespreken, ervaringen kunnen delen en elkaar beter leren kennen. `Wat gaan we eten`, is dan ook een veelgenoemde term rond de eettafel.
  • Je ervaart minder stress en eenzaamheid: voor velen kan samen eten een welkome afleiding zijn van stress. Het zorgt namelijk voor ontspanning en plezier. Bovendien kan het de gevoelens van eenzaamheid verminderen.
  • Het bevordert de gezonde eetgewoonten: het delen van maaltijden met anderen kan leiden tot het kiezen van voedzamere opties, het vermijden van overmatig eten en eet je misschien iets wat je nog niet eerder op hebt!

Samen eten in verschillende culturen

Over de hele wereld zijn er verschillende manieren om samen te eten. Waar wij in Nederland familiediners zien als een gelegenheid om bij te praten, speciale momenten te vieren en tradities door te geven van generatie op generatie, staat de familiemaaltijd in Italië centraal in de cultuur. Vaak zitten ze uren aan tafel om te genieten van heerlijk eten en goede gesprekken met veel aandacht voor het samenzijn. In Japan is samen eten een traditie die bekenstaat als ‘ichiju-sansa’, wat betekent dat de maaltijd bestaat uit een kom rijst, soep en drie bijgerechten. Deze maaltijd staat voor respect en dankbaarheid.

ZomerShoot HippeBorrel

Tips voor het creëren van betekenisvolle eetmomenten

  • Plan regelmatige familiediners: maak een planning wanneer je met familie samen gaat eten! Deze momenten kunnen helpen om de banden binnen het gezin te versterken en een gevoel van stabiliteit te creëren.
  • Kook samen als een gezin: betrek het gehele gezin bij het bereiden van maaltijden. Dit kan een leuke én leerzame ervaring zijn, waarbij iedereen kan helpen met koken, recepten kan uitproberen en creativiteit kan stimuleren in de keuken.
  • Zet elektronische apparaten uit tijdens het eten: creëer een schermvrije zone tijdens de maaltijden, zodat iedereen onderdeel blijft van het gesprek. Door je telefoon weg te leggen, word je minder snel afgeleid.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via