Chinees nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Chinees nieuwjaar

Vier Chinees Nieuwjaar

Waar wij op 1 januari het nieuwe jaar inluiden, loopt de Chinese kalender nét wat anders. Het belangrijkste feest in China wordt namelijk gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. 15 dagen lang vieren ze Chinees Nieuwjaar en is er een eerbetoon aan de familie en de rijke tradities uit het verleden. Ga mee op ontdekkingsreis en ontdek de tradities, belangrijke recepten en weetjes over Chinees Nieuwjaar.

Chinees nieuwjaar

Het jaar van de Draak

Volgens de Chinese horoscoop luiden we dit jaar het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus in, oftewel de Draak. De Draak is het matchtigste dier uit de Chinese astrologie en vertegenwoordigt dan ook grote macht. Iedereen die in 2024 wordt geboren, krijgt dit sterrenbeeld. Ook mensen die geboren zijn in 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 en 2012 mogen zichzelf ook een Draak noemen. Dit is het enige mythische wezen van de Chinese dierenriem, dus extra bijzonder!

Sfeerimpressie van Aziatisch Nieuwjaar

Benieuwd hoe we Aziatisch Nieuwjaar vieren in diverse Albert Heijn Locaties? Bekijk dan snel onderstaande video en kom te weten hoe onze koks de lekkerste recepten maken!

Chinese astrologie

De Chinese astrologie

Al eeuwenlang wordt er in Azië de Chinese astrologie gebruikt om de levensloop van mensen te ontraadselen. Waar wij gebruiken maken van de Westerse sterrenbeelden, gebruiken zij een eigen cyclus van 12 jaar, met voor iedereen zijn geboortejaar een jaardier. Elk jaar staat dus in het teken van een ander dier uit de Chinese dierenriem, dat wisselt tijdens Chinees Nieuwjaar. Zo is je jaardier Draak wanneer je bent geboren in 2000, 2012, 2024, en zo voort, terwijl je jaardier Os is wanneer je bent geboren in 1997, 2009 en 2021.

Voor geluk en lang leven

Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn er een aantal gerechten die niet mogen missen op tafel. Deze gerechten zouden namelijk geluk én voorspoed brengen. Zo wordt het eten van vis recepten gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om het overvloed te verwelkomen, eet men niet hun hele bord leeg.

Naast vis zijn ook lange noedels, mandarijnen, loempia’s en dumplings gerechten die geluk symboliseren. Waar lange noedels staan voor een lang leven, symboliseert een mandarijn fortuin. Loempia’s en dumplings, zoals deze dumplingsoep, voorspellen rijkdom voor het nieuwe jaar. Genoeg gerechten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren!

Chinees nieuwjaar

Wist je dat...

  • … het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door de maan-zonnekalender? Chinees Nieuwjaar valt samen met de eerste heflt van de eerste maand van de maan-zonnekalender. Het feest eindigt met de daaropvolgende volle maan.
  • … Chinees Nieuwjaar in het Chinees chunjie heet, oftewel Lentefeest? Deze dag staat dan ook voor de komst van de lente.
  • … de rode kleur komt door legendes en sterke tradities? Volgens een oude legende bestond er een monster genaamd Nian dat werd weggejaagd met harde geluiden en de kleur rood. Vandaar dat je nog steeds overal rode kleuren en versiering ziet en er vuurwerk is!
  • … het Chinees Nieuwjaar wordt afgesloten met het lantaarnfestival? Op de 15e dag verlichten miljoenen rode lantaarns de straten in heel China!
  • … in Nederland maar liefst 3 Chinatowns te vinden zijn? Je kan de Chinatown bezoeken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam!