Waar wij op 1 januari het nieuwe jaar inluiden, loopt de Chinese kalender nét wat anders. Het belangrijkste feest in China wordt namelijk gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. 15 dagen lang vieren ze Chinees Nieuwjaar en is er een eerbetoon aan de familie en de rijke tradities uit het verleden. Ga mee op ontdekkingsreis en ontdek de tradities, belangrijke recepten en weetjes over Chinees Nieuwjaar.
Volgens de Chinese horoscoop luiden we dit jaar het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus in, oftewel de Draak. De Draak is het matchtigste dier uit de Chinese astrologie en vertegenwoordigt dan ook grote macht. Iedereen die in 2024 wordt geboren, krijgt dit sterrenbeeld. Ook mensen die geboren zijn in 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 en 2012 mogen zichzelf ook een Draak noemen. Dit is het enige mythische wezen van de Chinese dierenriem, dus extra bijzonder!
Op zaterdag 10 februari 2024 begint het Chinees Nieuwjaar en vieren duizenden Nederlanders deze belangrijke feestdagen. Naast alle feestelijke momenten wordt er natuurlijk lekker gegeten. Wil jij zo’n gerecht eens proeven? Loop de komende weken dan binnen bij één van de Albert Heijn locaties en proef heerlijke Aziatische tonijnsalade, makkelijke Patak’s traybake met tandoori zalm of een gebraden ‘fortune’ kip met oestersaus. Kom langs bij de deelnemende locaties en proef de recepten!
Al eeuwenlang wordt er in Azië de Chinese astrologie gebruikt om de levensloop van mensen te ontraadselen. Waar wij gebruiken maken van de Westerse sterrenbeelden, gebruiken zij een eigen cyclus van 12 jaar, met voor iedereen zijn geboortejaar een jaardier. Elk jaar staat dus in het teken van een ander dier uit de Chinese dierenriem, dat wisselt tijdens Chinees Nieuwjaar. Zo is je jaardier Draak wanneer je bent geboren in 2000, 2012, 2024, en zo voort, terwijl je jaardier Os is wanneer je bent geboren in 1997, 2009 en 2021.
Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn er een aantal gerechten die niet mogen missen op tafel. Deze gerechten zouden namelijk geluk én voorspoed brengen. Zo wordt het eten van vis recepten gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om het overvloed te verwelkomen, eet men niet hun hele bord leeg.
Naast vis zijn ook lange noedels, mandarijnen, loempia’s en dumplings gerechten die geluk symboliseren. Waar lange noedels staan voor een lang leven, symboliseert een mandarijn fortuin. Loempia’s en dumplings, zoals deze dumplingsoep, voorspellen rijkdom voor het nieuwe jaar. Genoeg gerechten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren!