Waar wij op 1 januari het nieuwe jaar inluiden, loopt de Chinese kalender nét wat anders. Het belangrijkste feest in China wordt namelijk gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. 15 dagen lang vieren ze Chinees Nieuwjaar en is er een eerbetoon aan de familie en de rijke tradities uit het verleden. Ga mee op ontdekkingsreis en ontdek de tradities, belangrijke recepten en weetjes over Chinees Nieuwjaar.
Volgens de Chinese horoscoop staat 2025 in het teken van de slang. Iedereen die in 2025 is of wordt geboren, krijgt dit sterrenbeeld. Ook mensen die geboren zijn in 1941, 1953, 1965, 1976, 1989, 2001 en 2013 mogen zichzelf ook een slang noemen. Slangen hebben een natuurlijke charme en zijn charismatisch, ze voelen dingen en situaties goed aan en kunnen zichzelf goed aanpassen. Wel kunnen ze soms snel jaloers zijn en manipulatief. Het jaar van de slang zou een jaar vol hernieuwing moeten worden!
Genieten van een lekker gerecht, helemaal in stijl van het jaar van de slang? Probeer deze Aziatische sashimi komkommer slang! Ontzettend leuk om te zien én om te maken. De komkommer snijd je schuin in en leg je in de vorm van een slag. Dit vul je vervolgens met koolmix, edamame, maïs en zalm sashimi. Sushi, maar dan anders! Heerlijk als borrelhapje, lichte maaltijd of voorgerecht.
Al eeuwenlang wordt er in Azië de Chinese astrologie gebruikt om de levensloop van mensen te ontraadselen. Waar wij gebruiken maken van de Westerse sterrenbeelden, gebruiken zij een eigen cyclus van 12 jaar, met voor iedereen zijn geboortejaar een jaardier. Elk jaar staat dus in het teken van een ander dier uit de Chinese dierenriem, dat wisselt tijdens Chinees Nieuwjaar. Zo is je jaardier Slang wanneer je bent geboren in 2001, 2013, 2025, en zo voort, terwijl je jaardier Os is wanneer je bent geboren in 1997, 2009 en 2021.
Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn er een aantal gerechten die niet mogen missen op tafel. Deze gerechten zouden namelijk geluk én voorspoed brengen. Zo wordt het eten van vis recepten gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om het overvloed te verwelkomen, eet men niet hun hele bord leeg.
Naast vis zijn ook lange noedels, mandarijnen, loempia’s en dumplings gerechten die geluk symboliseren. Waar lange noedels staan voor een lang leven, symboliseert een mandarijn fortuin. Loempia’s en dumplings, zoals deze dumplingsoep, voorspellen rijkdom voor het nieuwe jaar. Genoeg gerechten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren!