• Home
  • Lifestyle
  • Alles wat je moet weten over chocolade tempereren
Chocolade tempereren temperatuur
Lifestyle

Alles wat je moet weten over chocolade tempereren

Chocolade wordt veel gebruikt voor het maken van bakrecepten en desserts. Maar het tempereren van chocolade blijft voor velen nog een uitdaging. Zo kan je chocolade tempereren op verschillende manieren en heb je daarbij ook te maken met verschillende soorten chocolade. Je kan bijvoorbeeld chocolade tempereren met een thermometer, maar je kan ook chocolade tempereren met een magnetron. Maar hoe temperereer je chocolade nou op de beste manier? In deze blog lees je alles over het tempereren van chocolade en hoe je jouw volgende bakrecepten of desserts nog lekkerder kunt maken!

Wat is tempereren?

Chocolade tempereren is het smelten van chocolade om deze vervolgens op de juiste temperatuur te brengen. Hierdoor krijg je een mooi glanzende en stevige chocolade met een verrassend lekkere bite. Zo kan je chocolade tempereren voor het maken van pralines, bonbons of een mooie chocolade laag voor een cake of taart. 

Chocolade tempereren magnetron

Chocolade tempereren

Chocolade tempereren in de magnetron begint met het hakken van de chocolade in kleine stukjes en deze in een magnetronbestendige kom te doen. Verwarm de chocolade in intervallen van 20-30 seconden op een lage stand en roer telkens goed door om oververhitting te voorkomen. Herhaal dit totdat de chocolade volledig gesmolten is en de temperatuur tussen de 31-32°C ligt.

Chocolade tempereren temperatuur

Chocolade tempereren temperatuur

Bij het tempereren van chocolade speelt de temperatuur een cruciale rol om een mooie glans en de juiste textuur te verkrijgen. Elke soort chocolade heeft een specifieke temperatuur nodig om goed te kristalliseren. Witte chocolade smelt het beste tot maximaal 45°C, waarna de eindtemperatuur tussen de 28 en 29°C moet liggen. Pure chocolade smelt bij een temperatuur van 45-50°C, waarna het kan worden afgekoeld tot 38°C voor de perfecte afwerking. Melkchocolade smelt rond de 45°C, met een eindtemperatuur van 30 à 31°C om het beste resultaat te krijgen.

Chocolade tempereren met thermometer

Chocolade tempereren met thermometer zorgt ervoor dat je de perfecte glanzende chocolade krijgt met een heerlijke bite. Hierbij maak je gebruik van een au bain-marie.  
Bij de au bain-marie kooktechniek verwarm je een vloeistof in een kom boven een pan met zacht kokend water.  De kooktemperatuur van water is 100 °C, waardoor producten in de schaal dus nooit warmer dan 100 °C en zullen verbranden. Gebruik ondertussen de thermometer en houdt rekening met de juiste smelttemperatuur. 

Waarom chocolade tempereren?

Chocolade tempereer je zodat de structuur van de chocolade verandert en je een mooie glanzende chocolade krijgt met een lekkere bite. Deze glanzende chocolade kan je gebruiken voor bakrecepten en desserts om bijvoorbeeld Eclairs te maken.

Hoe tempereer je chocolade?

Chocolade tempereren doe je door deze op de juiste temperatuur te verwarmen en vervolgens af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld met de magnetron of een pannetje en een thermometer. De chocolade krijgt hierdoor een mooie glans en een speciale bite.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via