Haver en havermout dragen bij aan een gezonde levensstijl. Diëtisten raden niet voor niets aan om meer havermout op het menu te zetten maar het is bovenal een hele lekkere basis voor een vullend ontbijtje of snack. Wat dacht je van overnights oats, die je de avond van te voren al maakt of baked oats uit de oven met heerlijke zoete toppings of haverwafels met fruit? Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Havermout is afkomstig van haver, een graansoort met een opvallend kleine korrel. Die korrels worden eerst grondig gewassen en daarna gepeld, verhit, geknipt, gestoomd en platgewalst. Als ontbijt, is havermoutpap een uitstekende start van je dag. Maar ook als gezond tussendoortje zijn snacks met havermout een echte aanrader.
Havermout heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen om goed te functioneren. Havermout bevat onder andere hoogwaardige eiwitten en past daarom uitstekend in een gezond voedingspatroon. Eiwitten betekenen veel voor onze gezondheid. Eiwitten:
Havermout biedt ongekende mogelijkheden. Het vormt de basis van vele lekkere en verantwoorde recepten. Havermout kun je zowel warm als koud eten. Vaak wordt het klaargemaakt met melk.
Ben je allergisch voor melk en wil je havermout klaarmaken? Dan kun je melk van dierlijke oorsprong makkelijk vervangen door plantaardige melk zoals havermelk, amandelmelk, kokosmelk of rijstmelk. Je kunt havermout ook koken in water met een eetlepel kokosmelk, een scheutje sojaroom of een schepje plantaardige yoghurt voor een romige havermoutpap. Havermout is ook lekker en gezond in combinatie met stukjes vers fruit, (onbewerkte) noten, zaden en pitten.
Wist je dat je havermout ook kunt roosteren? Daardoor krijgt het een lichtbruine kleur met een aangename zoete en licht nootachtige smaak. Zo zal de havermout garen zonder uit elkaar te vallen. Rooster de havermout met een theelepel boter tot het mooi kleurt en lekker begint te ruiken. Schenk dan pas de melk erbij en kook het mengsel tot de havermout zacht is.
Heb je weinig tijd om ’s ochtends een ontbijtje met havermout te maken? Overnights oats zijn de oplossing voor jou! Je mengt havermout met (plantaardige) melk en lekkere ingrediënten de avond vooraf. De volgende ochtend top je je overnight oats af met fruit, noten of een handje van jouw guilty pleasure en je hebt heerlijk ontbijt.
Baked Oats zijn ongekend populair en dat is niet voor niets! Bij Baked Oats maak je een havermout beslag. Hiervoor meng je havermout met melk of ei en smaakmakers als noten, fruit, chocolade pasta, kaneel, koekjes etc. tot een mooi beslag wat je in ca 20 tot 25 minuten in de oven bakt. Het resultaat: een heerlijk warm ontbijtje bomvol smaak.
Havermoutpap, een gouwe ouwe die je veel terugziet in een nieuw jasje: havermout bowl. De basis wordt gevormd door havermout die je gaart in (plantaardige) melk. Eenmaal de juiste dikte en garing dan serveer je de havermout met smakelijke toppings als fruit, noten, kokos, chocolade, notenpasta of je guilty pleasure.
Overnight oats met hazelnootpasta
Heb je ‘s ochtends te weinig tijd of geen zin om te ontbijten? Deze overnight oats maak je de avond vooraf, zo smaakt alles nog beter en geniet je ‘s morgens van een heerlijk en voedzaam ontbijt. Onze favoriete overnight oats is er een met onbewerkte hazelnoten, hazelnootboter en witte chocolade. Heerlijk met verse aardbeien!
Vegan havermout bowl met gebakken banaan en noten
Havermout is een voedzame en gezonde start van je dag. Het zorgt voor energie en vitaliteit. Met deze vegan havermout bowl kun je er tegenaan tot de middag, zonder honger! De gebakken banaan zorgt met zijn natuurlijke suikers voor een zoete, aangename smaak zodat je geen suiker meer hoeft toe te voegen.
Haverwafels met gebakken appeltjes en kaneel
Wafels voor het ontbijt? Jazeker! Deze havermoutwafels met gebakken appel en een snufje kaneel zorgen voor de perfecte start van je dag. Dankzij de haver zijn de wafels voedzaam, de appelmoes in het deeg geeft de wafels een zoete touch. De gebakken appeltjes maken het feest compleet!
Hartig vegan havermoutbrood met noten
Zelf gebakken havermoutbrood is lekker en voedzaam en dus een goed idee voor een ontbijt. Maar ook als tussendoortje of lunch doet dit havermoutbrood met noten het uitstekend. De bouillon, de noten en olijven geven het brood zijn hartige smaak. Serveer dit brood met pesto, heerlijk!
Bananenbrood met toppings van Food by Sann
Dit gezond en voedzaam bananenbrood van Food by Sann heeft amandel- en havermeel als basis. Een eenvoudig recept dat ook uitstekend is als gezond tussendoortje. Het bananenbrood bevat geen gluten, lactose en geraffineerde toegevoegde suikers. De toppings zorgen voor een feestelijk tintje.
Mueslirepen met abrikozen en pompoenpitjes
Maak je zelf wel eens gezonde tussendoortjes om mee te nemen? Probeer dan eens dit recept voor mueslirepen met abrikozen en pompoenpitten. Je kunt de abrikozen vervangen door je favoriete fruit, noten, zaden of pitten. Maak ze in het weekend en je kunt er de hele week van smullen.
Vegan crumble met rood fruit, noten en kokosyoghurt
Deze vegan crumble met rood fruit is lekker als stevig weekendontbijt of als gezond tussendoortje. Het ziet er heerlijk uit en is daarnaast ook nog makkelijk te maken. Ben je geen fan van kokosyoghurt? Dan kun je dit vervangen door elke andere soort (vegan) yoghurt naar keuze.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment