Limoncello is misschien wel de bekendste citroenlikeur ter wereld. Dit typisch Italiaanse drankje werd vroeger geschonken op kamertemperatuur, totdat de Italianen erachter kwamen dat limoncello ijskoud nog veel lekkerder is. Tegenwoordig wordt limoncello vaak op 4-5 °C geschonken. Het alcoholpercentage verschilt, maar zit vaak rond de 30%. In Italië wordt limoncello vaak na het eten geschonken omdat het drankje er volgens hen voor zorgt dat het opgeblazen gevoel na het eten in één keer verdwenen is 😉.
De basis ingrediënten van limoncello zijn: citroen, pure alchohol, water en suiker. Van de citroen gebruik je eigenlijk alleen de schil, deze snijd je zo dun mogelijk af omdat het witte gedeelte van de schil een bittere smaak afgeeft en dat is niet wat je wil. De citroenen uit de regio Sorrento of Amalfi worden beschermd met een certificaat die de kwaliteit garandeert, deze herken je aan de PGI of IGP-benaming. Deze citroenen worden geoogst in de periode van januari tot oktober. Het gaat hier om bedekte teelt wat inhoudt dat de planten bescherm worden door houten pergola’s waar doeken over gespannen worden, deze doeken hebben een thermo-regulerende functie en beschermen tegen klimatologische onregelmatigheden.
Met limoncello kun je alle kanten op: zo kun je het bijvoorbeeld verwerken in cocktails of mixen met prosecco. Limoncello kun je ook verwerken in diverse gerechten, zo is de citroensmaak lekker om te verwerken in pastagerechten, maar ook om een dessert als tiramisu te maken.
Bekijk voor inspiratie eens onze limoncello recepten of lees verder.
Diverse inwoners van steden aan de westkust van Italië claimen de oorsprong van limoncello. Steden als Napels, Pompeï, Sorrento, Capri en Amalfi zeggen de eerste limoncello geproduceerd te hebben. Begin 1900 zou, volgens dame Maria Antonia Farace die afkomstig was van het eiland Azzura, de eerste limoncello zijn gemaakt. De neef van deze dame heeft na de Tweede Oorlog een bar geopend waar de citroenlikeur van vroeger de specialiteit werd. In 1988 startte zijn zoon Massimo Canale een kleine handgemaakte productie van limoncello.
In het plaatsje Amalfi wordt beweerd dat limoncello zelfs ouder is en een traditioneel drankje is van vroeger om vissers en landgenoten tegen de kou te beschermen.
Limoncello bestaat in de basis uit: citroen, alcohol, water en suiker. De schil van de citroen laat je een aantal weken trekken met de alcohol, waarna je ook het water met suiker toevoegt. In een ongeopende fles is limoncello in principe onbeperkt houdbaar; wanneer je zelf de limoncello produceert heeft de limoncello vaak een houdbaarheid van 1 tot 2 jaar als je de fles goed kunt afsluiten met bijvoorbeeld een beugelfles of kurk.
Een klassieke tiramisu doet het altijd goed, maar wat dacht je van een limoncello tiramisu? De combinatie van mascarpone, kwark, lemoncurd én limoncello geven een frisse touch aan het verrukkelijke dessert.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment