Dat pesto oorspronkelijk een Italiaanse saus is, weet je vast wel. Maar wist je dat zelf pesto maken helemaal niet moeilijk is? Kies de volgende keer voor een heerlijke verse pesto en sla de potjes pesto in de supermarkt eens over. In deze blog kom je erachter dat verse pesto maken in een handomdraai gedaan is. Dan kan je het vervolgens toevoegen aan je pasta pesto!
Pesto zelf maken, hoe doe je dat? Laten we beginnen met de vraag: waar is pesto van gemaakt? Pesto is een mengsel dat bestaat uit olijfolie, basilicum, knoflook, pijnboompitten en Pecorino of Parmezaanse kaas. Deze ingrediënten voeg je samen en stamp je vervolgens in een vijzel. Hier komt ook de naam pesto vandaan, want dit is het Italiaanse woord voor ‘gestampt’. Pesto zelf maken kan daarnaast ook met gebruik van een hakmolen of staafmixer. Zo maak je bijvoorbeeld met gemak deze smaakvolle rucola pesto!
Verse pesto maken kost helemaal niet zoveel tijd als je misschien denkt. En het leuke is dat je een gezonde pesto kan maken van verschillende ingrediënten. Ga voor de rucola pesto van hierboven of kies ervoor om pesto te maken van basilicum. Basilicum pesto maken doe je op de klassieke manier door alle ingrediënten te stampen in een vijzel of te mixen met een staafmixer of hakmolen. Eens iets anders proberen? Maak dan dillepesto met walnoten en ricotta!
Er zijn veel verschillende soorten pesto. Naast de klassieke groene pesto kun je ook een rode pesto maken. Het grootste verschil tussen rode en groen pesto maken zit vooral in het gebruik van andere ingrediënten. Voor groene pesto wordt basilicum gebruikt, terwijl een rode pesto wordt gemaakt met zongedroogde tomaten en eventueel gegrilde rode paprika.
Zelf een gezonde pesto maken is de beste optie! Zelfgemaakte pesto is échte pesto en tevens ook een gezondere keuze. De ingrediënten die je gebruikt zijn belangrijk voor de kwaliteit en de smaak van de pesto. Daarnaast zorgen verse ingrediënten ervoor dat de pesto een stuk gezonder is dan de kant-en-klare potjes uit de supermarkt.
Deze heerlijke Italiaanse saus heeft als nadeel dat het vaak niet in een keer op gaat, maar hoe lang is pesto houdbaar? Als je pesto in de koelkast bewaart, is deze nog zo’n 5 dagen houdbaar. Voor een langer houdbare pesto kan er een laagje olijfolie op gegoten worden, hierdoor wordt de houdbaarheidsdatum met ongeveer een week verlengd.
Zelfgemaakte pesto is een glutenvrije saus; alle gebruikte ingrediënten zijn vrij van gluten. Met kant-en-klare pesto uit de supermarkt moet je af en toe wel uitkijken. Vanwege eventuele kruisbesmettingen en conserveringsmiddelen die soms in kant-en-klare pesto worden aangetroffen, kan het heel af en toe zo zijn dat er een maar hele kleine hoeveelheid gluten in deze pesto zit. Kijk dus voor de zekerheid altijd goed op verpakking of maak natuurlijk zelf een verse pesto!
De combinatie van mozzarella, tomaat en pesto is een perfecte match. Dit samenvoegen met een croissant zorgt voor een heerlijk gerecht, waarbij de verschillende smaken goed tot hun recht komen en elkaar mooi aanvullen.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment