Millionaire’s shortbread

Millionaire's shortbread

Millionaire’s shortbread (ook wel bekend als caramel shortbread) bestaat al sinds de 16e eeuw en heeft zijn naam te danken aan de heerlijke, rijke ingrediënten: chocolade, karamel en shortbread. Wij besloten een hedendaagse draai aan het recept te geven door pinda’s toe te voegen aan de karamel.

NiveauGemiddeld

Voorziet in10 Porties
Prep Tijd1 uur 30 minutenKooktijd1 uurTotale Tijd2 uren 30 minuten

Ingrediënten
 160 gr zelfrijzend bakmeel
 260 gr kristalsuiker
 165 gr ongezouten roomboter
 50 gr witte chocolade
 60 gr pinda’s
 3 el water
 80 ml slagroom
 1 snufje grof zeezout
 150 gr pure chocolade
Keukenbenodigdheden
 Keukenmachine
 Vierkante bakvorm (18x18 cm)
 Bakpapier
 Koekenpan
 Steelpan met dikke bodem
 Pannetje
 Kom

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het zelfrijzend bakmeel, 60 gr suiker en 115 gr boter tot een kruimeldeeg. Snijd de witte chocolade in kleine vierkante blokjes en meng door het kruimeldeeg.

2

Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier. Verdeel het koekdeeg over de bodem. Prik gaatjes in het deeg. Zet het bakblik voor 20 minuten in de koelkast. Bak de koekbodem 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat vervolgens afkoelen.

3

Verhit een koekenpan en rooster de pinda’s in een droge koekenpan, op laag vuur goudbruin. Laat ze afkoelen op een bord. Verdeel de pinda’s over de afgekoelde koekbodem.

4

Doe de resterende suiker en water in een steelpan met dikke bodem. Zet zonder te roeren de steelpan op middelhoog vuur en laat de suiker karamelliseren. Voeg al roerend de rest van de boter en de slagroom toe als de suiker een egale honingkleur heeft. Giet de karamel over de pinda’s en koekbodem. Bestrooi met zeezout en zet voor 20 minuten in de koelkast.

5

Verwarm au bain-marie de helft van de pure chocolade. Zodra de chocolade is gesmolten voeg je de overige chocolade toe. Haal de pan van de warmtebron en roer tot alle chocolade is gesmolten. Giet de pure chocolade over de karamel en laat in de koelkast uitharden.

6

Snijd de millionaire’s shortbread in 10 gelijke stukken. Serveer de stukken bij een high tea of een lekkere kop koffie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 160 gr zelfrijzend bakmeel
 260 gr kristalsuiker
 165 gr ongezouten roomboter
 50 gr witte chocolade
 60 gr pinda’s
 3 el water
 80 ml slagroom
 1 snufje grof zeezout
 150 gr pure chocolade
Keukenbenodigdheden
 Keukenmachine
 Vierkante bakvorm (18x18 cm)
 Bakpapier
 Koekenpan
 Steelpan met dikke bodem
 Pannetje
 Kom

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het zelfrijzend bakmeel, 60 gr suiker en 115 gr boter tot een kruimeldeeg. Snijd de witte chocolade in kleine vierkante blokjes en meng door het kruimeldeeg.

2

Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier. Verdeel het koekdeeg over de bodem. Prik gaatjes in het deeg. Zet het bakblik voor 20 minuten in de koelkast. Bak de koekbodem 30 minuten in het midden van de oven gaar. Laat vervolgens afkoelen.

3

Verhit een koekenpan en rooster de pinda’s in een droge koekenpan, op laag vuur goudbruin. Laat ze afkoelen op een bord. Verdeel de pinda’s over de afgekoelde koekbodem.

4

Doe de resterende suiker en water in een steelpan met dikke bodem. Zet zonder te roeren de steelpan op middelhoog vuur en laat de suiker karamelliseren. Voeg al roerend de rest van de boter en de slagroom toe als de suiker een egale honingkleur heeft. Giet de karamel over de pinda’s en koekbodem. Bestrooi met zeezout en zet voor 20 minuten in de koelkast.

5

Verwarm au bain-marie de helft van de pure chocolade. Zodra de chocolade is gesmolten voeg je de overige chocolade toe. Haal de pan van de warmtebron en roer tot alle chocolade is gesmolten. Giet de pure chocolade over de karamel en laat in de koelkast uitharden.

6

Snijd de millionaire’s shortbread in 10 gelijke stukken. Serveer de stukken bij een high tea of een lekkere kop koffie.

Millionaire’s shortbread

Vind jij het ook zo leuk om desserts klaar te maken? Bekijk dan hier nog meer lekkere recepten!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.