Surinaamse sardientjes in tomatensaus met zoetzure komkommer

sardientjes

Sardientjes in tomatensaus worden in Suriname vaak gegeten bij de rijst. Wij serveren hier lekkere zoetzure komkommerplakjes bij voor een frisse toets. Voor nóg meer smaak maak je de komkommerplakjes zelfs al een dagje eerder.

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd20 minutenTotale Tijd30 minuten

Ingrediënten
 100 gr krieltjes
 130 gr basmatirijst
 100 ml water
 3 el suiker
 120 ml azijn
 ½ komkommer
 1 teentje knoflook
 1 rode ui
 2 el zonnebloemolie
 30 gr tomatenpuree
 ½ kippenbouillonblokje
 1 Madame Jeanette (chili peper)
 150 gr tomatensaus
 1 blik sardines zonder graat (in olie)
 200 gr kidneybonen
 2 takjes verse selderij
Keukenbenodigdheden
 2 Pannen
 Koekenpan

Bereidingswijze
1

Schil de krieltjes, snijd in vieren en kook ze in een laagje water in ca. 10 minuten gaar. Kook de rijst in een tweede pan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2

Laat 2 el suiker oplossen in 100 ml kokend water en voeg de azijn toe. Snijd de komkommer in halve plakjes en voeg ze toe aan het water met suiker en azijn. De komkommer zal iets verkleuren maar krijgt zo een heerlijke zoetzure smaak.

3

Snipper de knoflook en de rode ui fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de knoflook en rode ui aan. Voeg de tomatenpuree, het halve bouillonblokje, 1 el suiker en de Madame Jeanette in zijn geheel toe. Laat dit 4 minuten al roerend bakken.

4

Voeg de tomatensaus, sardines, voorgekookte krieltjes en de kidneybonen toe. Laat het mengsel pruttelen op hoog vuur tot het kookt. Haal vervolgens de Madame Jeanette eruit, deze eet je niet op.

5

Snijd de selderij fijn. Serveer de rijst met daaroverheen de sardines in tomatensaus. Garneer met de selderij en de zoetzure komkommer.

Ingrediënten

Ingrediënten
 100 gr krieltjes
 130 gr basmatirijst
 100 ml water
 3 el suiker
 120 ml azijn
 ½ komkommer
 1 teentje knoflook
 1 rode ui
 2 el zonnebloemolie
 30 gr tomatenpuree
 ½ kippenbouillonblokje
 1 Madame Jeanette (chili peper)
 150 gr tomatensaus
 1 blik sardines zonder graat (in olie)
 200 gr kidneybonen
 2 takjes verse selderij
Keukenbenodigdheden
 2 Pannen
 Koekenpan

Instructies

Bereidingswijze
1

Schil de krieltjes, snijd in vieren en kook ze in een laagje water in ca. 10 minuten gaar. Kook de rijst in een tweede pan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2

Laat 2 el suiker oplossen in 100 ml kokend water en voeg de azijn toe. Snijd de komkommer in halve plakjes en voeg ze toe aan het water met suiker en azijn. De komkommer zal iets verkleuren maar krijgt zo een heerlijke zoetzure smaak.

3

Snipper de knoflook en de rode ui fijn. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de knoflook en rode ui aan. Voeg de tomatenpuree, het halve bouillonblokje, 1 el suiker en de Madame Jeanette in zijn geheel toe. Laat dit 4 minuten al roerend bakken.

4

Voeg de tomatensaus, sardines, voorgekookte krieltjes en de kidneybonen toe. Laat het mengsel pruttelen op hoog vuur tot het kookt. Haal vervolgens de Madame Jeanette eruit, deze eet je niet op.

5

Snijd de selderij fijn. Serveer de rijst met daaroverheen de sardines in tomatensaus. Garneer met de selderij en de zoetzure komkommer.

Surinaamse sardientjes in tomatensaus met zoetzure komkommer

Naast deze heerlijke Surinaamse sardientjes hebben wij nog veel meer verrassende diner recepten. Check ze hier.

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.