Eatertainment komt naar je toe!

Steeds meer evenementen door het hele land.

Abrikozen kip (Christmas) pie

Ben jij gek op kip? Maak dan zelf deze overheerlijke abrikozen kip (Christmas) pie. De hartige taart zit boordevol groente, kipfilet én kipgehakt. Deze taart kun je natuurlijk ook op een ander moment maken dan met Kerst. Vervang de bladerdeegsterren voor een ander figuur en genieten maar!

NiveauGemiddeld

Voorziet in9 Porties
Voorbereiding1 uurKooktijd1 uur 10 minutenTotale Tijd2 uren 10 minuten

Ingrediënten
 1 ½ l water
 15 gr Italiaanse kruidenmix (tijm, rozemarijn, oregano, salie)
 450 gr kipfilet (3 stuks)
 175 gr spekblokjes
 2 uien, in kleine blokjes
 2 stengels bleekselderij
 150 gr winterpeen, in kleine blokjes
 2 teentjes knoflook, in kleine blokjes
 2 el olijfolie
 1 pot Hero Abrikozenjam
 Peper en zout
 900 gr kipgehakt
 2 rollen vers bladerdeeg
 1 ei
Keukenbenodigdheden
 24 cm taartvorm
 (Kerst-)uitsteekvormpjes voor decoratie

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 200˚C.

2

Breng in een ruime pan het water met de helft van de Italiaanse kruidenmix aan de kook. Zet op laag vuur en voeg de kipfilet toe. Laat de kipfilet 15 min. pocheren met de deksel op de pan. Haal de kipfilets uit het water (houd het kookwater apart), laat ze afkoelen en snijd ze schuin door, zodat je 6 gelijke stukken krijgt.

3

Hak de rest van de Italiaanse kruidenmix fijn. Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes 3 min. Voeg de ui, bleekselderij, winterpeen, knoflook, Italiaanse kruidenmix en eventueel wat olijfolie toe en bak alles tot de groenten zacht zijn. Voeg 3 el abrikozenjam toe, zet het vuur hoog en bak tot alle vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

4

Doe het kipgehakt in een kom en meng het afgekoelde groentemengsel erdoorheen. Vet de bakvorm in met olie of boter, bekleed met 1 vel bladerdeeg en snijd het overtollige deeg af. Vul de bakvorm met de helft van het kipgehaktmengsel. Leg de stukken kipfilet er in een stervorm bovenop. Leg de rest van het kippengehaktmengsel erbovenop, druk goed aan en vorm het gehakt tot een halve bol.

5

Snijd een grote cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en bekleed hier de taart mee. Druk de randjes goed aan en steek een klein rondje uit het deeg bovenop de taart. Steek eventueel kerstvormpjes uit het overgebleven deeg en bekleed hier de taart mee. Bestrijk de taart met losgeklopt ei en zet 20 min. in de koelkast. Bak de taart 50 min. in de oven. Dek de taart na 25 min. af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de taart te donker wordt. Laat de taart de laatste 5 min. nog bakken zonder aluminiumfolie. Laat 10 min. afkoelen voordat je de taart aansnijdt.

6

Voor de abrikozensaus: breng 500 ml van het kookwater van de kip aan de kook samen met de kruiden en de rest van de pot abrikozenjam. Laat dit inkoken tot je een dikke saus hebt, zeef de saus en breng op smaak met peper en zout.

7

Serveer de abrikozen kip taart met de abrikozensaus.

Ingrediënten

Ingrediënten
 1 ½ l water
 15 gr Italiaanse kruidenmix (tijm, rozemarijn, oregano, salie)
 450 gr kipfilet (3 stuks)
 175 gr spekblokjes
 2 uien, in kleine blokjes
 2 stengels bleekselderij
 150 gr winterpeen, in kleine blokjes
 2 teentjes knoflook, in kleine blokjes
 2 el olijfolie
 1 pot Hero Abrikozenjam
 Peper en zout
 900 gr kipgehakt
 2 rollen vers bladerdeeg
 1 ei
Keukenbenodigdheden
 24 cm taartvorm
 (Kerst-)uitsteekvormpjes voor decoratie

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 200˚C.

2

Breng in een ruime pan het water met de helft van de Italiaanse kruidenmix aan de kook. Zet op laag vuur en voeg de kipfilet toe. Laat de kipfilet 15 min. pocheren met de deksel op de pan. Haal de kipfilets uit het water (houd het kookwater apart), laat ze afkoelen en snijd ze schuin door, zodat je 6 gelijke stukken krijgt.

3

Hak de rest van de Italiaanse kruidenmix fijn. Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes 3 min. Voeg de ui, bleekselderij, winterpeen, knoflook, Italiaanse kruidenmix en eventueel wat olijfolie toe en bak alles tot de groenten zacht zijn. Voeg 3 el abrikozenjam toe, zet het vuur hoog en bak tot alle vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

4

Doe het kipgehakt in een kom en meng het afgekoelde groentemengsel erdoorheen. Vet de bakvorm in met olie of boter, bekleed met 1 vel bladerdeeg en snijd het overtollige deeg af. Vul de bakvorm met de helft van het kipgehaktmengsel. Leg de stukken kipfilet er in een stervorm bovenop. Leg de rest van het kippengehaktmengsel erbovenop, druk goed aan en vorm het gehakt tot een halve bol.

5

Snijd een grote cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en bekleed hier de taart mee. Druk de randjes goed aan en steek een klein rondje uit het deeg bovenop de taart. Steek eventueel kerstvormpjes uit het overgebleven deeg en bekleed hier de taart mee. Bestrijk de taart met losgeklopt ei en zet 20 min. in de koelkast. Bak de taart 50 min. in de oven. Dek de taart na 25 min. af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de taart te donker wordt. Laat de taart de laatste 5 min. nog bakken zonder aluminiumfolie. Laat 10 min. afkoelen voordat je de taart aansnijdt.

6

Voor de abrikozensaus: breng 500 ml van het kookwater van de kip aan de kook samen met de kruiden en de rest van de pot abrikozenjam. Laat dit inkoken tot je een dikke saus hebt, zeef de saus en breng op smaak met peper en zout.

7

Serveer de abrikozen kip taart met de abrikozensaus.

Abrikozen kip (Christmas) pie

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.