Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang wekelijks receptinspiratie in je mailbox.

Dame blanche met karamel en speculaas

Dame blanche

De dame blanche is dé klassieker onder de desserts. Wij maken dit heerlijke nagerecht nóg lekkerder met stukjes speculaas en een zelfgemaakte chocolade-karamelsaus. Deze saus is onweerstaanbaar lekker. Hier kunnen de kant-en-klare varianten niet aan tippen!

Voorziet in2 Porties
Voorbereiding10 minutenKooktijd10 minutenTotale Tijd40 minuten

 200 gr kristalsuiker
 125 ml water
 200 ml vloeibare slagroom
 50 gr extra pure chocolade (minimaal 85%)
 ¼ tl zeezout
 6 speculaasjes
 6 bollen vanille-karamelijs

1

Meng de suiker en het water in een steelpannetje. Breng op laag vuur aan de kook en laat koken tot het water een goudbruine karamelkleur krijgt. Draai de pan eventueel een beetje rond zodat het mengsel een gelijkmatige kleur krijgt, maar roer niet in de pan. Het kan even duren voordat de suiker verkleurt.

2

Haal de pan van het vuur en roer hier voorzichtig met een garde de slagroom doorheen. Let op! De stoom die hier vanaf komt, is erg heet. Gebruik bij voorkeur een ovenhandschoen of een handdoek.

3

Plaats de pan terug op het vuur en roer tot de karamelsaus glad is. Roer de chocolade en het zout erdoorheen, roer tot alle chocolade is gesmolten en er een mooie saus ontstaat. Laat afkoelen.

4

Verkruimel de speculaasjes. Schep 3 bollen ijs in iedere ijscoupe. Garneer met de verkruimelde speculaasjes en de chocolade-karamelsaus.

Ingrediënten

 200 gr kristalsuiker
 125 ml water
 200 ml vloeibare slagroom
 50 gr extra pure chocolade (minimaal 85%)
 ¼ tl zeezout
 6 speculaasjes
 6 bollen vanille-karamelijs

Instructies

1

Meng de suiker en het water in een steelpannetje. Breng op laag vuur aan de kook en laat koken tot het water een goudbruine karamelkleur krijgt. Draai de pan eventueel een beetje rond zodat het mengsel een gelijkmatige kleur krijgt, maar roer niet in de pan. Het kan even duren voordat de suiker verkleurt.

2

Haal de pan van het vuur en roer hier voorzichtig met een garde de slagroom doorheen. Let op! De stoom die hier vanaf komt, is erg heet. Gebruik bij voorkeur een ovenhandschoen of een handdoek.

3

Plaats de pan terug op het vuur en roer tot de karamelsaus glad is. Roer de chocolade en het zout erdoorheen, roer tot alle chocolade is gesmolten en er een mooie saus ontstaat. Laat afkoelen.

4

Verkruimel de speculaasjes. Schep 3 bollen ijs in iedere ijscoupe. Garneer met de verkruimelde speculaasjes en de chocolade-karamelsaus.

Dame blanche met karamel en speculaas

Dame blanche

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.