Feestelijke donuts

Zelf donuts maken is helemaal niet zo moeilijk… zolang je maar een beetje geduld hebt! Wij laten onze donuts tussendoor twee keer rijzen en frituren ze vervolgens in een laag zonnebloemolie. De zelfgemaakte glazuur en vrolijke cakedecoratie zorgen vervolgens voor een resultaat om van te smullen!

NiveauGemiddeld

Voorziet in20 Porties
Prep Tijd45 minutenKooktijd1 uur 50 minutenTotale Tijd2 uren 35 minuten

Ingrediënten
 110 ml melk
 30 gr suiker
 6 gr gedroogde gist
 250 gr bloem
 5 gr zout
 60 gr boter
 1 ei
 Zonnebloemolie, om in te frituren
 300 gr poedersuiker
 1 tl vanille-extract
 1 el water
 Goud- en zilverkleurige cakedecoratie
Keukenbenodigdheden
 Pan
 2 Kommen
 Huishoudfolie
 Mixer
 Ronde uitsteekvorm à 5 cm doorsnede
 Ronde uitsteekvorm à 2,5 cm doorsnede
 Steelpan
 Optioneel: lintjes

Bereidingswijze
1

Verwarm de melk tot deze lauwwarm van temperatuur is. Meng in een kommetje de melk met de suiker en gist. Dek het mengsel af met huishoudfolie en laat 20 minuten staan.

2

Meng met een mixer de bloem, zout, 35 gram boter en het ei tot een geheel. Voeg het melkmengsel toe aan de bloemmix en kneed het deeg nog 10 minuten door op de hoogste mixerstand. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met huishoudfolie. Laat vervolgens 1 uur rijzen op een warme plek.

3

Kneed het deeg na het rijzen goed door en rol uit tot 1,5 cm dikte. Gebruik een rond uitsteekvormpje van 5 cm om de donut uit te steken. Steek met een kleinere uitsteekvorm van 2,5 cm een gat in het midden van iedere donut uit. Leg de uitgestoken donut op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat de donuts nog 30 minuten rijzen.

4

Verhit in een pan met dikke bodem een flinke laag zonnebloemolie. Frituur de donuts in de zonnebloemolie goudbruin. Draai de donut na 1 minuut om zodat beide kanten mooi kleuren. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.

5

Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en voeg de poedersuiker toe. Haal van het vuur en roer goed door zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de vanille-extract en 1 el water toe.

6

Dip de gefrituurde donuts in de glazuur en decoreer met de cakedecoratie. Gebruik eventueel een lintje om de versierde donuts op te hangen in je kerstboom!

Ingrediënten

Ingrediënten
 110 ml melk
 30 gr suiker
 6 gr gedroogde gist
 250 gr bloem
 5 gr zout
 60 gr boter
 1 ei
 Zonnebloemolie, om in te frituren
 300 gr poedersuiker
 1 tl vanille-extract
 1 el water
 Goud- en zilverkleurige cakedecoratie
Keukenbenodigdheden
 Pan
 2 Kommen
 Huishoudfolie
 Mixer
 Ronde uitsteekvorm à 5 cm doorsnede
 Ronde uitsteekvorm à 2,5 cm doorsnede
 Steelpan
 Optioneel: lintjes

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de melk tot deze lauwwarm van temperatuur is. Meng in een kommetje de melk met de suiker en gist. Dek het mengsel af met huishoudfolie en laat 20 minuten staan.

2

Meng met een mixer de bloem, zout, 35 gram boter en het ei tot een geheel. Voeg het melkmengsel toe aan de bloemmix en kneed het deeg nog 10 minuten door op de hoogste mixerstand. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met huishoudfolie. Laat vervolgens 1 uur rijzen op een warme plek.

3

Kneed het deeg na het rijzen goed door en rol uit tot 1,5 cm dikte. Gebruik een rond uitsteekvormpje van 5 cm om de donut uit te steken. Steek met een kleinere uitsteekvorm van 2,5 cm een gat in het midden van iedere donut uit. Leg de uitgestoken donut op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat de donuts nog 30 minuten rijzen.

4

Verhit in een pan met dikke bodem een flinke laag zonnebloemolie. Frituur de donuts in de zonnebloemolie goudbruin. Draai de donut na 1 minuut om zodat beide kanten mooi kleuren. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.

5

Smelt 25 gram boter in een steelpannetje en voeg de poedersuiker toe. Haal van het vuur en roer goed door zodat er geen klontjes in zitten. Voeg de vanille-extract en 1 el water toe.

6

Dip de gefrituurde donuts in de glazuur en decoreer met de cakedecoratie. Gebruik eventueel een lintje om de versierde donuts op te hangen in je kerstboom!

Feestelijke donuts

Ben jij een echte zoetekauw? Check dan snel het recept voor onze heerlijke karamelfudge met walnoten en gevriesdroogd roodfruit!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.