Geroosterde bloemkool met gehaktballen in uienjus

geroosterde bloemkool

Bloemkool, saai? Zeker niet. Je kunt allerlei kanten op met deze bekende groente. Rooster de bloemkoolroosjes bijvoorbeeld eens in de oven met wat kruiden en olie. Geroosterde bloemkool smaakt compleet anders dan bijvoorbeeld gekookte bloemkool. Verrassend lekker is deze maaltijd met gehaktballen en een zelfgemaakte uienjus. 

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd25 minutenTotale Tijd35 minuten

Ingrediënten
 1 teentje knoflook, fijngehakt
 6 takjes tijm, blaadjes los gerist
 6 el olijfolie
 Peper en zout
 1 grote bloemkool, in roosjes
 90 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 1 citroen, rasp
 2 rode uien, in halve ringen
 2 gele uien, in halve ringen
 1 el grove mosterd
 330 ml vleesfond
 4 gehaktballen, voorgegaard
 1 el bloem of maïzena
 1 handje bladpeterselie, grof gehakt
Keukenbenodigdheden
 Ovenschaal
 Hapjespan

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng de gehakte knoflook met 2/3 takjes tijm, 4 el olijfolie, peper en zout en schep hier de bloemkoolroosjes in om. Leg de bloemkoolroosjes in een grote ovenschaal en zet ze 20 minuten in de oven.

2

Meng de Parmezaanse kaas met de citroenrasp. Strooi dit na 20 minuten over de bloemkoolroosjes en zet ze nog 15 minuten terug in de oven.

3

Verhit intussen 2 el olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en de rest van de tijm op laag vuur 15 minuten tot de uien zacht zijn en licht beginnen te kleuren.

4

Voeg de mosterd en vleesfond toe en breng aan de kook. Leg de gehaktballen in de jus, zet het vuur laag en laat de gehaktballen in 15 à 20 minuten warm worden in de jus.

5

Schep de gehaktballen uit de jus, breng de jus op smaak met peper en zout en bind hem door het toevoegen van 1 el bloem of maïzena. Garneer de bloemkool en gehaktballen in uienjus met de gehakte peterselie.

Ingrediënten

Ingrediënten
 1 teentje knoflook, fijngehakt
 6 takjes tijm, blaadjes los gerist
 6 el olijfolie
 Peper en zout
 1 grote bloemkool, in roosjes
 90 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 1 citroen, rasp
 2 rode uien, in halve ringen
 2 gele uien, in halve ringen
 1 el grove mosterd
 330 ml vleesfond
 4 gehaktballen, voorgegaard
 1 el bloem of maïzena
 1 handje bladpeterselie, grof gehakt
Keukenbenodigdheden
 Ovenschaal
 Hapjespan

Instructies

Bereidingswijze
1

Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng de gehakte knoflook met 2/3 takjes tijm, 4 el olijfolie, peper en zout en schep hier de bloemkoolroosjes in om. Leg de bloemkoolroosjes in een grote ovenschaal en zet ze 20 minuten in de oven.

2

Meng de Parmezaanse kaas met de citroenrasp. Strooi dit na 20 minuten over de bloemkoolroosjes en zet ze nog 15 minuten terug in de oven.

3

Verhit intussen 2 el olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en de rest van de tijm op laag vuur 15 minuten tot de uien zacht zijn en licht beginnen te kleuren.

4

Voeg de mosterd en vleesfond toe en breng aan de kook. Leg de gehaktballen in de jus, zet het vuur laag en laat de gehaktballen in 15 à 20 minuten warm worden in de jus.

5

Schep de gehaktballen uit de jus, breng de jus op smaak met peper en zout en bind hem door het toevoegen van 1 el bloem of maïzena. Garneer de bloemkool en gehaktballen in uienjus met de gehakte peterselie.

Geroosterde bloemkool met gehaktballen in uienjus

Bloemkool is een lekker veelzijdige groente! Sommige kennen het wellicht voornamelijk van de bekende gekookte bloemkool met kaassaus, maar je kunt zoveel meer. In dit recept wordt de bloemkool lekker in de oven geroosterd. Door o.a. Parmezaanse kaas en citroensap over de geroosterde bloemkool te sprenkelen, krijgt deze een lekker frisse en volle smaak. Daarbij de heerlijke gehaktballen. Bijna zoals oma ze maakte. Met heerlijk volle jus!  

Tip! Voor een extra volle jus voeg je nog een eetlepel ongezouten roomboter toe tijdens het fruiten van de ui.

Vind jij bloemkool ook zo’n lekkere groente? Bekijk dan hier het recept van onze heerlijke bloemkool tikki massala met naantosti’s!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.