• Home
  • Lifestyle
  • Shakshuka, waar komt het vandaan? Oorsprong en 5 recepten!
shakshuka
Lifestyle

Shakshuka, waar komt het vandaan? Oorsprong en 5 recepten!

Shakshuka? Kan je dat eten? Jazeker! Het gerecht zit vol smaak en is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Ook komt het gerecht de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht in Nederland. Shakshouka betekent ‘een mengsel’. Dit omdat de eieren langzaam worden gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, aangevuld met diverse groenten.

Oorsprong van het gerecht

De oorsprong van het gerecht is vooralsnog niet helemaal duidelijk. 3 landen strijden al jarenlang om het recept toe te eigenen. Zo zegt de ene persoon dat het Ottomaans Turkije het gerecht verspreid heeft naar Spanje en het Midden-Oosten. Andere menen dat de oorsprong in Marokko ligt. Daarbij is er ook een theorie die vertelt dat shakshuka is ontstaan in Yemen.

Uiteindelijk maakt de oorsprong ook helemaal niets uit. Wij weten in ieder geval dat het ontzettend lekker is en dat je met shakshuka verschillende kanten op kan. Daarom geven wij jullie vandaag inspiratie om shakshuka thuis zelf te maken. Dit door 3 verschillende recepten met jullie te delen. Veel kookplezier!

Wat is shakshuka?

Shakshuka is een eenpansgerecht op basis van gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten en kruiden. Het gerecht kan worden gegeten met zuurdesembrood, pistoletjes of flatbread.

Uit welk land komt shakshuka?

Het is niet helemaal duidelijk waar shakshuka vandaan komt. Het Ottomaans Turkse rijk zou het gerecht naar Spanje en het Midden-Oosten hebben gebracht. Ook gaan er verhalen de ronde dat het gerecht uit Marokko zou komen.

Welke wijn past bij shakshuka?

Wijnen die goed samengaan met shakshuka zijn rosé of rode wijnen (uit Piëmonte of Portugal). Ga voor een rosé met veel body of neem een soepele, rode wijn met rijpe fruitaroma’s en weinig tannines.

Shakshuka met chipolataworstjes
Het nadeel van koken? De vaat! Alle potten en pannen nemen namelijk al snel je aanrecht over. Een gerecht waarbij je vaat tot een minimum beperkt wordt, is deze heerlijke shakshuka; een eenpansgerecht met eieren in een lichtpittige tomatensaus. Voor een hartige touch voegen wij ook nog wat chipolataworstjes toe!

Groene shakshuka met spinazie & munt
Traditioneel rood van kleur vanwege de tomatenbasis, maar probeer vooral ook eens deze groene variant met spinazie, munt en kipworstjes! Eet de groene shakshuka met vers geroosterde pita broodjes.

Portugese tomatada met kip
Tomatada, heb jij er wel eens van gehoord? Deze Portugese variant op de wellicht meer bekende shakshuka wordt doorgaans gemaakt met gepocheerde eieren in een saus van tomaten, ui en aubergine.

Shakshuka

Shakshuka met Cheesepop
Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht waarin je eieren pocheert in een mix van tomaten en kruiden. Wij voegen Cheesepop toe aan dit gerecht: knapperige kaasbolletjes van 100% kaas die zorgen voor een lekkere bite.

Uitgelicht shakshuka recept

Een verrassende variatie op de klassieke shakshuka is deze smaakvolle shakshuka met venkelsalade. De saus is gemaakt van tomaten, uien, kruiden en paprika, wat zorgt voor een lekkere basis.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via