Mexicaanse coffee buns

Mexicaanse coffee buns, ook wel rotiboy of conchas genoemd, zijn goed op weg een wereldwijde hit te worden. Deze zoete broodjes met koffiesmaak zijn een ideale aanvulling op een uitgebreide brunch. Lekker met een plakje roomboter en een kopje koffie!

NiveauGevorderd

Voorziet in20 Porties
Prep Tijd15 minutenKooktijd1 uur 40 minutenTotale Tijd1 uur 55 minuten

Ingrediënten buns
 100 ml volle melk
 550 gr tarwebloem
 150 gr fijne kristalsuiker
 1 zakje droge gist
 2 el gecondenseerde melk (blikje)
 100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 4 middelgrote eieren
 2 gr zout
Ingrediënten topping
 140 gr bloem
 4 gr cacaopoeder
 120 gr ongezouten boter
 100 gr witte basterdsuiker
 2 eieren
 10 ml kokend water
 4 el instant koffie
 Zout
Keukenbenodigdheden
 Oven
 Steelpan
 Kom
 Garde
 Spuitzak

Bereidingswijze (voor de coffee buns)
1

Verwarm de volle melk in een steelpan tot het lauwwarm is (tussen de 30-40°C). Doe 25 gr bloem, 25 gr kristalsuiker en de gist in een kom en roer de melk met een garde erdoorheen. Dek het mengsel af met vershoudfolie en laat het 15 min. op een warme plek staan.

Meng de resterende bloem, kristalsuiker en het zout in een kom. Voeg de gecondenseerde melk, boter, eieren en het gistmengsel toe en kneed tot een elastisch deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt met vershoudfolie 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Bereidingswijze (voor de topping)
2

Terwijl het deeg voor de coffee buns rijst kun je aan de slag met de koffietopping. Meng hiervoor het kokende water met de instant koffie en cacaopoeder. Laat het afkoelen.

Mix de boter en suiker met een mixer luchtig en bijna wit van kleur. Voeg de eieren één voor één toe en mix telkens door tot deze volledig zijn opgenomen in het boter-suikermengsel. Voeg een flinke snuf zout en het koffie-cacaomengsel toe. Meng goed door, schep in een spuitzak en leg koel weg.

Bereidingswijze
3

Verwarm de oven voor op 40°C. Kneed het gerezen deeg van de coffee buns nogmaals goed door en vorm er 20 balletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: zorg dat je wat ruimte overhoudt op de bakplaat.

Zet een kopje kokend water op de overgehouden ruimte op je bakplaat en schuif de plaat in de oven. Op deze manier gebruik je je oven als rijskast voor de broodjes. Laat de broodjes ca. 70% verdubbelen in grootte. Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 180°C.

Spuit de topping in een spiraal over de gerezen broodjes. Bak de broodjes in ca. 20 minuten af totdat deze goudbruin van kleur zijn.

Ingrediënten

Ingrediënten buns
 100 ml volle melk
 550 gr tarwebloem
 150 gr fijne kristalsuiker
 1 zakje droge gist
 2 el gecondenseerde melk (blikje)
 100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 4 middelgrote eieren
 2 gr zout
Ingrediënten topping
 140 gr bloem
 4 gr cacaopoeder
 120 gr ongezouten boter
 100 gr witte basterdsuiker
 2 eieren
 10 ml kokend water
 4 el instant koffie
 Zout
Keukenbenodigdheden
 Oven
 Steelpan
 Kom
 Garde
 Spuitzak

Instructies

Bereidingswijze (voor de coffee buns)
1

Verwarm de volle melk in een steelpan tot het lauwwarm is (tussen de 30-40°C). Doe 25 gr bloem, 25 gr kristalsuiker en de gist in een kom en roer de melk met een garde erdoorheen. Dek het mengsel af met vershoudfolie en laat het 15 min. op een warme plek staan.

Meng de resterende bloem, kristalsuiker en het zout in een kom. Voeg de gecondenseerde melk, boter, eieren en het gistmengsel toe en kneed tot een elastisch deeg. Laat het deeg in een kom afgedekt met vershoudfolie 1,5 uur rijzen op een warme plek.

Bereidingswijze (voor de topping)
2

Terwijl het deeg voor de coffee buns rijst kun je aan de slag met de koffietopping. Meng hiervoor het kokende water met de instant koffie en cacaopoeder. Laat het afkoelen.

Mix de boter en suiker met een mixer luchtig en bijna wit van kleur. Voeg de eieren één voor één toe en mix telkens door tot deze volledig zijn opgenomen in het boter-suikermengsel. Voeg een flinke snuf zout en het koffie-cacaomengsel toe. Meng goed door, schep in een spuitzak en leg koel weg.

Bereidingswijze
3

Verwarm de oven voor op 40°C. Kneed het gerezen deeg van de coffee buns nogmaals goed door en vorm er 20 balletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: zorg dat je wat ruimte overhoudt op de bakplaat.

Zet een kopje kokend water op de overgehouden ruimte op je bakplaat en schuif de plaat in de oven. Op deze manier gebruik je je oven als rijskast voor de broodjes. Laat de broodjes ca. 70% verdubbelen in grootte. Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 180°C.

Spuit de topping in een spiraal over de gerezen broodjes. Bak de broodjes in ca. 20 minuten af totdat deze goudbruin van kleur zijn.

Mexicaanse coffee buns

Blijf op de hoogte.

Krijg meldingen over de nieuwste workshops en evenementen in je inbox.