hertenbiefstuk met rodewijnensaus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Een klassieke hertenbiefstuk met rode wijnsaus mag bij het kerstdiner niet ontbreken. Lekker met sperziebonen omwikkeld met spek, afgelakt met een zelfgemaakte dadelglaze, en krokante pommes duchesse. Feestelijk, eenvoudig en lekker!

Benieuwd hoe je zelf de sperziebonen maakt? Bekijk dan het recept voor de sperziebonen met spek en dadelglaze en ga aan de slag.

 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de pommes duchesse op een met bakpapier beklede bakplaat en bak volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2
Bereid de sperziebonen met spek volgens het recept.
3
Pel en snipper de sjalot en pel en hak de knoflook fijn. Snijd ⅔ van de roomboter in kleine blokjes en zet in de koelkast. Verhit de overige roomboter in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi beide kanten van de hertenbiefstukken met peper en zout en bak rondom aan in de pan. Bak op laag vuur nog 2 tot 3 min. aan beide kanten. Haal uit de pan (laat het vuur aan) en wikkel beide stukken vlees in aluminiumfolie. Laat 10 min. rusten.
4
Bak ondertussen de sjalot en knoflook aan op hoog vuur in dezelfde pan. Voeg de runderbouillon, rode wijn, de helft van de tijm en het laurierblaadje toe en breng roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 min. pruttelen. Voeg de overige roomboter toe en roer tot de gewenste dikte. Breng de saus eventueel op smaak met wat peper en zout. Verwijder het laurierblaadje en takje tijm als de saus klaar is.
5
Serveer de hertenbiefstukken met de rode wijnsaus, pommes duchesse en sperziebonen met spek. Garneer met de overige tijm.
VOL Ammone Appassimento Vino Ottenuto Da Uve Appassite
Wijntip van Wijnvoordeel

Heerlijke wijntip bij dit gerecht

Bij een gegrild stuk wild vlees zoals deze hertenbiefstuk hoort natuurlijk een volle rode wijn met goed gebalanceerde tannines. Deze Ammone Appassimento van wijnhuis Barbanera is zo’n wijn. Intens en geconcentreerd!

Ontdek jouw smaakprofiel en krijg wijnspijscombinaties voor deze kerst afgestemd op jouw smaak! Doe de smaakprofieltest en bestel de bijbehorende wijn nu in de aanbieding. Mocht je een andere wijn bestellen die niet in de aanbieding is, gebruik dan kortingscode EAT10 bij het afrekenen voor 10 euro korting vanaf € 40,-.

Tip: sperziebonen omwikkeld met spek en afgelakt met een zelfgemaakte dadelglaze maak je heel gemakkelijk zelf! Bekijk ons recept en ga aan de slag!

Wild vlees tijdens de feestdagen

In de decembermaand genieten we vaker van een stuk wild vlees. De hertenbiefstuk in dit recept is er een mooi voorbeeld van, maar wist je dat je nog veel meer soorten wild kan eten? Wij geven je verschillende opties:

  1. Everzwijn: everzwijn heeft een stevige smaak en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals wildragout en worst.
  2. Eend: eenden worden veel gejaagd en gegeten. Ze bieden mals vlees met een rijke smaak. Je kunt eend serveren als hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht zoals bijvoorbeeld deze paddenstoelentapenade met gerookte eendenborst.
  3. Fazant: fazant is een gevogelte dat veel voorkomt in de wildkeuken. Het heeft een milde smaak en kan op verschillende manieren worden bereid.
  4. Konijn: hoewel technisch gezien geen wild, wordt konijn vaak beschouwd als een wildgerecht vanwege de vergelijkbare smaak en textuur.
  5. Gans: ganzen worden vaak gegeten, vooral tijdens de feestdagen. Ze hebben vettiger vlees en een intense smaak.
  6. Duif: duif wordt al eeuwen gegeten en heeft een unieke smaak. Het wordt vaak geroosterd of gestoofd.
  7. Kwartel: kwartels zijn kleinere vogels met mals vlees en een milde smaak. Ze worden vaak geroosterd of gestoofd.
  8. Haas: Haas is een ander wild knaagdier dat vaak wordt gegeten. Het heeft een diepe, aardse smaak en kan op verschillende manieren worden bereid.

De beschikbaarheid van wild kan afhangen van je locatie en het seizoen. Het is belangrijk om wild verantwoord te verkrijgen en te bereiden, bij voorkeur van een betrouwbare bron die zich houdt aan de lokale jachtregels en -normen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via