In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Plaattaart met witlof

In deze periode komt de witlof weer van Nederlandse bodem! Het is dus een echt seizoensproduct. Maak er eens een heerlijke plaattaart mee die je naast de witlof belegt met brie en appel. Dat wordt smullen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept plaattaart met witlof

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
25 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de harde onderkant van de witlof af en halveer in de lengte. Snijd de brie in dunne plakjes. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes. Snijd de krulpeterselie grof.
2
Verhit een pan met de roomboter op middelhoog vuur. Bak de witlof met de snijkant naar beneden goudbruin.
3
Rol het bladerdeeg samen met het bijgeleverde bakpapier uit op een bakplaat. Bestrijk het bladerdeeg met de crème fraîche, maar laat een rand van 1 cm rondom vrij. Leg de witlof met de snijkant naar boven op het bladerdeeg en leg daar de plakjes brie en appel tussen. Breng op smaak met peper en zout.
4
Bak de plaattaart 25 min. in de oven. Haal uit de oven en garneer met de krulpeterselie.

Toppings voor op je plaattaart!

Een plaattaart is een veelzijdig gerecht waarbij dun deeg wordt gebruikt als bodem, vergelijkbaar met een pizza, en vervolgens belegd wordt met verschillende ingrediënten. De mogelijkheden voor plaattaart toppings zijn eindeloos, waardoor je creatief kunt zijn en smaken kunt combineren. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Groenten:
    • Geroosterde cherrytomaatjes
    • Gegrilde courgetteplakjes
    • Dunne plakjes aubergine
    • Geroosterde paprika
    • Champignons
    • Spinazie of rucola (toevoegen na het bakken voor een frisse touch)
  2. Kaas:
    • Mozzarella
    • Feta
    • Geitenkaas
    • Gorgonzola
    • Parmezaanse kaas
    • Cheddar
  3. Vleeswaren:
    • Prosciutto
    • Salami
    • Gerookte zalm
    • Gekookte ham
    • Gegrilde kipreepjes
  4. Kruiden en specerijen:
    • Verse basilicum
    • Oregano
    • Tijm
    • Rozemarijn
    • Rode peper flakes
    • Knoflook (vers of poeder)
  5. Extra smaakmakers:
    • Pesto (basilicum- of tomatenpesto)
    • Balsamico-glazuur
    • Truffelolie
    • Honing
    • Citroensap
  6. Noten en zaden:
    • Geroosterde pijnboompitten
    • Walnoten
    • Zonnebloempitten
  7. Extra groenten:
    • Rode ui ringen
    • Dunne plakjes artisjokken
    • Kalamata-olijven
    • Gegrilde courgette

 

Experimenteer met verschillende combinaties om jouw favoriete plaattaart samen te stellen. Of het nu gaat om een vegetarische optie, een klassieke Margherita of een meer gedurfde combinatie met verschillende smaakprofielen, plaattaarten zijn een geweldige manier om creatief te zijn in de keuken.

Meer overheerlijke plaattaart recepten

Wil je vaker genieten van het gemak én de lekkere smaken van een plaattaart? Bekijk alle recepten voor plaattaarten op Eatertainment, kies jouw favoriet en ga aan de slag.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?