slavink
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Bevat vlees
Vrij van vis

Slavink met geroosterde zoete aardappel en aioli

De zoete aardappel geeft dit AVG’tje een verrassende niet alledaagse twist. Wist je dat de zoete aardappel eigenlijk geen aardappel is, maar tot de groenten behoort? Een zoete aardappel bevat echter wel koolhydraten, maar dit zijn zogenoemde ‘langzame’ koolhydraten. Dit houdt in dat ze gelijkmatiger omgezet worden in energie en je dus langer verzadigd blijft dan van een normale aardappel!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept slavink met geroosterde zoete aardappel en aioli

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200C. Was de zoete aardappels en verdeel de helft van de olijfolie en peper en zout over de aardappels. Pak ze in met aluminiumfolie.
2
Leg de aardappels op een bakplaat in de voorverwarmde oven voor 45 min. tot dat de aardappels gaar zijn.
3
Verwarm een ruime pan met water op en kook de spruitjes in 4 min. beetgaar. Halveer de cherrytomaten.
4
Verwarm een pan met de overige olijfolie op en bak de slavinken in 10 min. goudbruin en gaar. Haal de slavinken uit de pan en bak de tomaten en spruitjes met de zonnebloempitten 3 min. op middelhoog vuur. Voeg naar smaak peper en zout toe.
5
Haal de zoete aardappels uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Maak een inkeping aan de bovenkant van de aardappels en verdeel de helft van de aioli erover.
6
Serveer de slavink met de zoete aardappels, spruitjes, tomaat. Serveer er de overige aioli apart bij.

Tip: Nog meer zoete aardappel recepten? Neem een kijkje op onze pagina voor de meest overheerlijke gerechten met zoete aardappel.

Wat is een slavink en waarom heet het zo?

Een slavink is een rolletje van gehakt omwikkeld met ontbijtspek. Het is een traditioneel Nederlands gerecht dat meestal wordt gebakken of gegrild, een heerlijk recept voor het avondeten! De herkomst van de naam is onduidelijk, maar het zou afgeleid kunnen zijn van het Franse woord ‘esclave’, wat ‘slaaf’ betekent.

Hoe bereid je een slavink en hoe lang moet het bakken?

Een slavink kan worden bereid door het te bakken in de pan, grillen of in de oven te bakken. Bak het op middelhoog vuur in ongeveer 15-20 minuten tot het gaar is en het ontbijtspek knapperig is. Draai het regelmatig om voor een gelijkmatige garing.

Wat kun je bij een slavink eten?

Een slavink kan worden geserveerd met verschillende gerechten, zoals aardappelpuree, gebakken aardappelen, groenten, salades of een lekkere jus. Andere populaire opties zijn rodekool, stamppot en sperziebonen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Ei
  • Sesamzaad
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via