Traditioneel gezien wordt dit gerecht met lamsvlees gemaakt, maar door het vlees te vervangen door kastanjechampignons maken we het gerecht vegetarisch. De groente wordt bedekt door een rijkelijke laag aardappelpuree, echt een winters gerecht.
Verwarm de oven voor op 195°C. Schil de aardappelen, snijd in stukjes en kook in 16 min gaar. Snijd de kastanjechampignons, wortel en ui in blokjes van 1-2 cm. Pers de knoflook.
Verhit in een koekenpan 1 el boter met de tomatenpuree en bak hierin de ui, knoflook en wortel in 5 min beetgaar, voeg de champignons, bloem en geritste tijm toe en bak 3 min mee. Blus de groenten af met bier, voeg de bouillon en mais toe en laat 5 min op hoog vuur sudderen.
Tip! Is het geheel nog te nat? Laat nogmaals 5 minuten sudderen tot de gewenste dikte.
Pureer de aardappelen en breng op smaak met melk, boter en peper en zout. Schep het groentemengsel in een ovenschaal en top het af met de warme aardappelpuree.
Zet de ovenschaal voor 15 min in het midden van de oven, totdat de aardappelpuree een licht bruin gekleurd heeft.
Ingrediënten
Instructies
Verwarm de oven voor op 195°C. Schil de aardappelen, snijd in stukjes en kook in 16 min gaar. Snijd de kastanjechampignons, wortel en ui in blokjes van 1-2 cm. Pers de knoflook.
Verhit in een koekenpan 1 el boter met de tomatenpuree en bak hierin de ui, knoflook en wortel in 5 min beetgaar, voeg de champignons, bloem en geritste tijm toe en bak 3 min mee. Blus de groenten af met bier, voeg de bouillon en mais toe en laat 5 min op hoog vuur sudderen.
Tip! Is het geheel nog te nat? Laat nogmaals 5 minuten sudderen tot de gewenste dikte.
Pureer de aardappelen en breng op smaak met melk, boter en peper en zout. Schep het groentemengsel in een ovenschaal en top het af met de warme aardappelpuree.
Zet de ovenschaal voor 15 min in het midden van de oven, totdat de aardappelpuree een licht bruin gekleurd heeft.
Ziet er lekker uit. Maar de vraag is (wat ik overgens bij meer recepten tegen kom) er moet een hoeveelheid bier en bouillon worden toegevoegd. Is dat niet veel te veel aan vocht waardoor het een soort soep wordt. Is er iemand die hier antwoord op heeft.
Alvast bedankt.
Hi Per,
Goeie vraag. Door de ingrediënten 5 min door te laten sudderen in de pan en daarna 15 min in de oven, wordt de substantie zo dik als op de foto. Het vocht is snel ingekookt. Mocht het niet helemaal naar wens zijn, dan kun je 1 el maizena gebruiken om te binden.
Is jouw vraag hiermee beantwoord?
Veel kookplezier!
Jennifer
Gaan we proberen.
Thanks
Per
Inderdaad: Veeel te nat.
De 5 min sudderen en de 15 min in de oven, zijn veeeel te kort om de champignons gaar te krijgen.
Helaas was dit een afknapper.
Hi Hans,
Bedankt voor je feedback, ik ga het doorgeven aan de culinaire redactie. Wat jammer dat het gerecht te nat was. Mocht het niet naar wens zijn kun je maizena toevoegen om het te binden.
Groetjes,
Jennifer
Kan je het bier ook vervangen door iets anders?
Hi,
Je kunt het bier vervangen met alcoholvrij bier of met bouillon, afhankelijk van wat je lekker vindt!
Is jouw vraag hiermee beantwoord?
Groetjes,
Jennifer
Ja, prima ga ik proberen. Heb alcohol vrij bier en bouillon in huis.
Bedankt
Ik heb het gerecht gemaakt en vond het erg lekker! Ik heb een scheut vloeibare bouillon (uit een flesje) gebruikt en het hele flesje (30ml of zo) gebruikt, want wat moet je met een half flesje bier? Gerecht was helemaal niet te nat! Werd prima van dikte.
Ik neem aan dat de geperste knoflook gelijk met de ui en wortel in de pan gaat? De knoflook stond niet meer vermeld in het recept!
Hi!
Wat onwijs leuk om te horen. Super dat het goed is gelukt!
Klopt, de knoflook voeg je samen met de ui en wortel toe.
Ga je het vaker maken? 🙂
Fijn weekend,
Sebastiaan
Perfect recept, makkelijk te bereiden en was erg lekker (zeker niet te nat). Ga het vaker maken.
Wat tof om te horen Peter! Bedankt voor het delen :).
Sebastiaan