Babi ketjap met zoetzure komkommer

babi ketjap

Babi pangang heb je vast wel eens op de menukaart van jouw plaatselijke Chinees voorbij zien komen. Maar ben je ook al bekend met babi ketjap? Een gerecht uit de Indonesische keuken met heerlijk gestoofd varkensvlees in zoete ketjapsaus. Wij serveren onze babi ketjap met zoetzure komkommer en rijst of nasi voor een lekker vullende maaltijd.

NiveauGemiddeld

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale Tijd45 minuten

Ingrediënten babi ketjap
 1 el olie
 400 gr speklapjes, in reepjes
 300 gr hamlappen, in blokjes
 2 stuks rode uien, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 2 plakjes verse gember
 150 ml ketjap manis
 1 el sambal badjak
 sap van 1 citroen
Ingrediënten zoetzure komkommer
 6 el azijn
 1 el suiker
 1 tl zout
 1 komkommer
 1 rode ui
 1 rode peper
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Grote kom

Bereidingswijze
1

Verhit 1 el olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes 2 minuten. Voeg de hamlappen toe en bak nog twee minuten mee. Doe de rode ui, knoflook en gember bij het vlees in de pan en bak het geheel nog 3 minuten.

2

Schenk de ketjap, sambal badjak en het citroensap in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes sudderen, tot de saus ingedikt en stroperig is. Maak intussen de zoetzure komkommer klaar.

3

Breng azijn, suiker en zout in een pannetje aan de kook en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat iets afkoelen. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne plakjes.

4

Halveer de rode ui en snijd in dunne ringen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne ringetjes.

5

Meng komkommer, rode ui en rode peper en giet het afgekoelde azijnmengsel eroverheen.

Ingrediënten

Ingrediënten babi ketjap
 1 el olie
 400 gr speklapjes, in reepjes
 300 gr hamlappen, in blokjes
 2 stuks rode uien, gesnipperd
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 2 plakjes verse gember
 150 ml ketjap manis
 1 el sambal badjak
 sap van 1 citroen
Ingrediënten zoetzure komkommer
 6 el azijn
 1 el suiker
 1 tl zout
 1 komkommer
 1 rode ui
 1 rode peper
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Grote kom

Instructies

Bereidingswijze
1

Verhit 1 el olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes 2 minuten. Voeg de hamlappen toe en bak nog twee minuten mee. Doe de rode ui, knoflook en gember bij het vlees in de pan en bak het geheel nog 3 minuten.

2

Schenk de ketjap, sambal badjak en het citroensap in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes sudderen, tot de saus ingedikt en stroperig is. Maak intussen de zoetzure komkommer klaar.

3

Breng azijn, suiker en zout in een pannetje aan de kook en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat iets afkoelen. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne plakjes.

4

Halveer de rode ui en snijd in dunne ringen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne ringetjes.

5

Meng komkommer, rode ui en rode peper en giet het afgekoelde azijnmengsel eroverheen.

Babi ketjap met zoetzure komkommer

Serveer de babi ketjap en zoetzure komkommer met rijst of nasi en garneer met gebakken uitjes en kroepoek!

Vind jij het ook zo leuk om nieuwe recepten te proberen? Neem dan hier een kijkje voor nog meer heerlijke gerechten!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.